НОВИНИ

06.02.2024 г.
„С отговорност към здравето на българските деца“

БЧК организира кръгла маса, посветена на здравното образование на подрастващите
Българският Червен кръст беше домакин и организатор на кръгла маса на тема „С отговорност към здравето на българските деца“, а инициатор на форума –  д-р Тотко Найденов, издател и главен редактор на в. „Български лекар.“ За да обсъдят здравните проблеми сред подрастващите в Централата на БЧК бяха вицепрезидентът Илияна Йотова, зам.-министърът на здравеопазването доц. Михаил Околийски, председателят на ДАБ Мариана Тошева, изпълнителният директор на ИА „Медицински надзор“ Иванка Динева, председателят на синдиката на българските учители Янка Такева, главният секретар на БЛС и зам.-председател на БЧК д-р Валентин Пеев, Стели Джамбазова, председател на БМЧК, проф. Ромел Велев, председател на Червения кръст на Република Северна Македония, генералният  директор на БЧК проф. д-р Красимир Гигов, зам. генералните директори д-р Славита Джамбазова и д-р Надежда Тодоровска, главният секретар на организацията д-р София Стоименова, представители на МОН, МТСП, МВР, НЦОЗА, Уницеф, на съсловни и неправителствени организации.

„Здравето на човек е резултат не само от неговите физически дадености, но и от конкретното му поведение, което се изгражда под въздействие на натрупаните знания и изградените умения”. Това каза председателят на БЧК акад. Христо Григоров на откриването на кръглата маса. Според него здравната култура и здравното образование се дават от семейството, от училището и се реализират в обществото, а здравите деца са фундаментът, върху който ще се изгражда бъдещето на България. „Именно затова  Българският Червен кръст счита, че здравната култура и здравното образование на децата са от изключителна важност. Да бъде поставено това на дневен ред зависи от нас – не само като институции и организации, но и като отговорни възрастни“, подчерта акад. Григоров.

Национална кампания, посветена на детското здраве под егидата на БЧК и с подкрепата на президентската институция предложи вицепрезидентът Илияна Йотова. Тя подчерта, че трябва да има и регионални дискусии, не само в столицата и изрази благодарността си към младежката организация на БЧК, чиито доброволци са изключително активни в промоцията на здравето сред своите връстници. С усилията на всички – държава, неправителствен сектор, учители и родители, трябва да продължим неравната битка с предизвикателствата пред опазването на физическото и психичното здраве на нашите деца. Сега е времето, утре ще е късно. В лицето на президентската институция имате добри партньори, увери вицепрезидентът. Тя подчерта, че 12-13-годишни деца вече употребяват наркотици. „Трябва да се търсят отговори на въпросите, свързани с причините децата да посягат към наркотици - бедност, средата вкъщи, неработещи родители, опит за търсене на лесен изход, но ако не търсим причините, няма как да има успешна битка с наркозависимостта“, каза още Илияна Йотова и обърна внимание на нуждата от политики и за работа с родителите. 

По време на форума заместник-министърът на здравеопазването доц. Михаил Околийски изтъкна, че в рамките на Националния план за възстановяване и устойчивост има целенасочена дейност по линия на Министерството на здравеопазването и Министерството на науката и образованието, за създаване на уроци по здравна култура и образование във всички български училища. Предвижда се в зависимост от възрастта на детето, то да получава умения и знания как да се предпазва от вредящи на здравето рискове като тютюнопушене, наркотични вещества, лоши човешки взаимоотношения, насилие и др. Доц. Околийски сподели, че се очаква това да се случи през тази година, като предстоят разговори с МОН и Министерството на труда и социалната политика кога да са часовете по здравна култура.

Проблемът със здравната култура бе отбелязан и от председателя на синдиката на българските учители Янка Такева, която отчете и сериозните усилия, полагани от МЗ, МОН и от доброволците на БЧК и Уницеф, но "социалната среда разяжда всичко, което правим", каза със съжаление тя. "Кой е примерът за подражание днес? Кой е на почит и уважение? Скромният учител, доктор, селянинът, който си изкарва прехраната на полето? Кой? Децата подражават там, където искат да намерят изява - всеки иска да бъде лидер", добави още Янка Такева. Според нея 28% от децата проявяват тревожност, 24% не чувстват подкрепа от родителите си, а над половината българчета (51%) живеят с един родител. Всичко това се натрупва като негатив в тяхното поведение и като отговор на тревожността започват да  проявяват насилие, посягат към наркотици, алкохол и др. и в крайна сметка стават обект на МВР.

С изключително емоционални думи към участниците и гостите на кръглата маса се обърна изпълнителният директор на ИА „Медицински надзор“ Иванка Динева. Тя благодари на Българския Червен кръст и на младите доброволци за отдадеността и подкрепата към националната кампания в подкрепа на донорството „Да! За живот!“. „По време на едно от последните ни съвместни събития - националните спортни игри за трансплантирани видях нещо невероятно. Въпреки студа навън, вие, прекрасни млади хора, горяхте. В очите ви имаше пламък, който успявате да предадете на всички около вас. Благодаря ви! Продължавайте да го правите, защото ние имаме нужда от вас“, каза Иванка Динева.

По време на форума директорът на Българския младежки Червен кръст Диляна Димитрова представи пред участниците дейността на организацията, насочена към промоция на здравето сред децата и младите хора. Тя подчерта, че за изминалата година по здравни теми са обучени над 1300 доброволци виж прикачената презентация👆

С презентация се включи и гл. асистент д-р Румяна Динолова дм от отдел "Психично здраве", дирекция „ПЗПЗ“ в Националния център за обществено здраве и анализи, която беше посветена на неблагоприятните преживявания в детството, както и на превенцията и смекчаването на вредите. виж прикачената презентация👆

Кратък преглед на изследвания, кампании и инструменти на УНИЦЕФ за поведенческа и социална промяна във физическото и психическото здраве на децата и подрастващите беше направен от представителя на офиса на УНИЦЕФ в България  Ивайло Спасов.  виж прикачената презентация👆

 

В края на форума генералният директор на БЧК проф. д-р Красимир Гигов благодари на всички присъстващи за активното участие, за споделените опит и трудности, както и за откровения разговор. Той подчерта ролята на семейството и личния пример във възпитанието на децата и припомни седемте здравословни отказа, описани от инициатора на кръглата маса д-р Тотко Найденов: не пушете, не прекалявайте с алкохола, не преяждайте, не си причинявайте стрес, не допускайте да напълнеете, не се обездвижвайте. „Това са изключително прости правила, но те променят всичко“, каза проф. Гигов и изрази надежда, че тези срещи ще доведат до конкретни мерки и политики за подобряване на здравната култура  на децата в България, което ще допринесе за по-здраво и устойчиво бъдеще за страната.

В рамките на дискусията бяха засегнати възможностите за изграждане на междуинституционално сътрудничество и предприемане на действия за укрепване на физическото, психическото и социалното благополучие на децата и учениците в страната.  Участниците на кръглата маса се обединиха около тезата, че рисковото сексуално поведение, хранителните и психичните разстройства, тютюнопушенето и нарастващата злоупотреба с психоактивни вещества и алкохол, агресията и липсата на физическа активност са сред основните и най-наболели здравни проблеми сред подрастващите. Беше подчертана и ролята на обществото и институциите в грижата за здравето на българските деца и изразена надежда,  че този форум ще положи началото на още по-ползотворно сътрудничество в името на бъдещото на България.