НОВИНИ

15.02.2011 г.
Българска делегация посети Германия и се запозна с обучението по спешна помощ на немедицински специалисти
Делегацията посети училището на Германския Червен кръст (ГЧК) в Пфалцграфенвайлер, където се запозна с програмите за обучение
Делегация в състав: д-р Стефан Константинов – министър на здравеопазването, Владислав Горанов – зам.-министър на финансите, д-р Надежда Тодоровска – зам.-генерален директор на БЧК, д-р Димитър Ленков – главен секретар на Българския лекарски съюз, д-р Георги Ставракев – зам.-председател на Българския лекарски съюз, д-р Иван Костов – изпълнителен директор на Втора САГБАЛ „Шейново” и председател на фондация „Електронно здравеопазване България” посетиха Германския Червен кръст в провинция Баден-Вюртемберг във връзка с предаване на опита в обучението по спешна помощ на немедицински специалисти.
Делегацията посети училището на Германския Червен кръст (ГЧК) в Пфалцграфенвайлер, където се запозна с програмите за обучение, възможностите за подготовка на немедицински специалисти в спешната помощ и пожарната, които да могат да извършват животоспасяващи действия на пострадалите при инциденти. Бяха посетени и Централната служба за спешна помощ в Щутгарт и службата по спешна помощ в Ремс-Мур, които са изградени по най-съвременните принципи за организация и контрол на спешната помощ. Статистиката показва, че само при 10-15% от случаите е необходима намесата на лекар при повикване за оказване на спешна медицинска помощ.
Според опита в германските провинции извършването на спешна медицинска помощ от Германския Червен кръст и други подобни организации е финансово най-изгодно за държавата и се възприема с доверие от обществото. Системата за спешна помощ разчита изключително на специално обучени за целта доброволци на ГЧК, които мотивирано и компетентно действат в случаите, в които районът е отдалечен и по-слабо населен.
Делегацията беше приета и в Социалното министерство и се срещна с държавния секретар г-н Хилебранд. По време на разговорите се постигна съгласие германската страна да осигури експертна помощ и съдействие за финансова подкрепа чрез европейските фондове за развиване на спешната медицинска помощ в България, базирана на световните и европейските стандарти.