НОВИНИ

04.10.2021 г.
БЧК СЕ ВКЛЮЧВА В КАМПАНИЯТА #СlimateСhangedМe
В ЗАЩИТА НА ХОРАТА ОТ ВЪЗДЕЙСТВИЕТО НА КЛИМАТИЧНАТА КРИЗА

През последните десет години екстремните бедствия, свързани с климата, са причинили смъртта на повече от 410 000 души, огромното мнозинство от които са в страните с ниски доходи. Климатичната криза е засегнала 1 на всеки 7 души в света.


Във връзка с това Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец /МФЧК/ЧП/ стартира от 4 октомври 2021 г. нициативата  #СlimateСhangedМe. Кампанията  цели да покаже въздействието на климатичната криза върху хората чрез разказване на лични истории  и апелира: За да спасим животи, трябва да инвестираме в местните общности, като 70% от финансирането да бъде за изграждане на устойчиви местни общности (по-сигурни домове, системи за ранно предупреждение и др.).


#ClimateChangedMe определя  климатичната криза като „процес, който променя живота на хората“. В кампанията участват известни и влиятелни личности, които предизвикват хората в социалните мрежи да разказват истории, като насочват вниманието към най-уязвимите по света. Вече са събрани 100 истории от 50 държави, в които тези хора разказват как са били засегнати. Те ще бъдат издадени в „Електронна книга за самопомощ на човечеството“.


„Хуманитарните организации са на първа линия при всяко бедствие, подкрепяйки хората, засегнати от наводнения, горски пожари, урагани, свързани с климата ...“ Червеният кръст и Червеният полумесец в световен мащаб има 165 000 местни структури, които работят с подкрепата на 14 милиона доброволци. С увеличаването на честотата и интензивността на екстремните метеорологични явления хуманитарният сектор обаче скоро ще достигне границите на своя капацитет.


Затова МФЧК/ЧП планира да удвои инвестициите в местни проекти, които ще подготвят общностите за климатичната криза чрез укрепване на инфраструктурата и подобряване на системите за ранно предупреждение. Инвестирането в местните общности, цели  те да се адаптират и подготвят, защото местните действия на местните хора спасяват животи.


Българският Червен кръст е едно от първите червенокръстки дружества, подписали Хартата за климата, разработена от Международния комитет на Червения кръст и Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец, резултат на широк консултативен процес. Целта на Хартата е да се насочи подходът на хуманитарния сектор към нарастващите рискове, произтичащи от изменението на климата, както и да се насърчи намаляването на собствения въглероден и екологичен отпечатък.