НОВИНИ

14.06.2017 г.
Не чакай бедствието - Дари Кръв. Дарете сега.
14 юни - Световен ден на кръводарителя
Всяка година на 14 юни в страните по целия свят се отбелязва Световния ден на кръводарителя. Целта на инициативата е да повиши информираността на хората за необходимостта от безопасна кръв за спасяване живота на нуждаещите се и да се изрази дълбока благодарност към хората, които доброволно и безвъзмездно даряват кръв.

Фокусът на тазгодишната кампания на Световната Здравна организация (СЗО) е върху кръводаряването за спешни случаи, при внезапно възникнали кризи или извънредни ситуации. По данни на Организацията всяка година животът и здравето на повече от 250 милиона души са засегнати от извънредни ситуации. През последното десетилетие природни бедствия са причинили над 1 милион смъртни случая.

Милиони по света дължат своя живот на хора, които никога не са срещали - хора, които даряват кръвта си по своя воля и без да получават никакви облаги или материални стимули за това. В много страни нуждаещите са зависими от даренията на роднини и близки, а в някои страни дарителите все още получават заплащане.

Една от основните задачи на БЧК като част от международното движение на ЧК/ЧП, основано в средата на 19 век от Анри Дюнан, е популяризирането и утвърждаването на принципите на доброволност и безвъзмездност сред обществеността.

Ежегодно от 2004 година насам, нашата организация тържествено отбелязва 14 юни – денят на доброволния и безвъзмезден кръводарител, с награждаване на 10 от най-изявените дългогодишни кръводарители от цялата страна. Поддържането на престижа на дългогодишни настоящи и бивши кръводарители и изказването на публична благодарност към тях е един от основните приоритети в работата на БЧК. Това допринася не само за моралната удовлетвореност на кръводарителите, но и доказва, че хуманността и алтруизмът нямат граници, националност и етническа принадлежност.

Тази година денят ще премине под мотото: “Не чакай да дойде бедствието. Какво можеш да направиш? Дари кръв. Дари сега. Дарявай често“

Вече 19 години БЧК в партньорство с НЦТХ и др. неправителствени организации организират пролетната и есенната кръводарителска кампания "Капка по капка живот". През последните няколко години все повече млади хора от столичните училища навършили 18 г. възраст се включват в кампаниите и кръводаряват. 166 560 са кръводарителите през 2016 г., една трета от тях са млади хора до 30 години.


Знаете ли че<бb>:

  • На всеки 2 секунди някой се нуждае от кръв.
  • На всеки 1 на 7 души, влезли в болница, се налага да бъде прелята кръв.
  • Около 470 мл кръв могат да спасят до три живота.
  • Пациент може да бъде принуден да пропусне животоспасяващ орган, ако няма налична съвместима кръв за да се обезпечи трансплантацията
  • Ако всички кръводарители даряват три пъти в годината, липсата на кръв ще бъде рядко явление. (Същото би станало средно при две дарявания.)


Кръводаряването е хуманен и доброволен акт на милосърдие и човешка солидарност

  • Даряването на кръв е полезно! То няма да намали силата ви.
  • Кръводаряването допринася за увеличаване на защитните сили на организма.
  • Даряването на кръв прочиства организма - стимулира процеса на обновление на кръвните клетки.
  • Процедурата отнема само 20-30 минути.
  • Всеки може да дарява кръв веднъж на два месеца.
  • Не може да се заразите със СПИН, или която и да е друга инфекция, докато дарявате кръв. Всички материали и консумативи, които се използват при кръводаряването са стерилни и се употребяват еднократно!
  • Количествено кръвта се възстановява за около едно денонощие, а качествено за 3-4 седмици.
  • Всеки кръводарител получава безплатна възможност да се изследва за СПИН, хепатит В и С, сифилис, кръвна група и други тестове.

Всеки здрав човек на възраст от 18 до 65 години, с тегло поне 50 кг, за когото лекар е преценил, че кръводаряването не застрашава здравето му и дарената от него кръв е безопасна за болните, може да дари кръв!


Няколко важни съвета към всеки кръводарител:

  • 48 часа преди кръводаряване не трябва да се приемат медикаменти, като антибиотици, хипотензивни средства (за кръвно налягане), антикоагуланти, дигиталисови препарати, стероидни и нестероидни противовъзпалителни средства
  • в последните 7 дни преди кръводаряването не трябва да се използват антипсихотични, сънотворни и антиагрегатни медикаменти
  • два–три дни преди акта на кръводаряване трябва храненето да е редовно и разнообразно. Това укрепва организма и повишава качеството на кръвта
  • кръводаряването не трябва да се извършва на гладно
  • кръводарителят трябва да е здрав и отпочинал
  • след кръводаряване е наложително да се поема калорична храна и да се пият повече течности.


Кой и как може да дарява кръв?

Жените могат да даряват кръв 4 пъти за една година, мъжете - 5 пъти. Минималният интервал между две дарявания е не по-малко от 2 месеца. Напълно достатъчно е това да става два пъти годишно – такава е практиката в другите страни.
Хората, които желаят да даряват кръв могат да се обърнат към центровете по трансфузиология и хематология в страната – НЦТХ, или към отделенията по трансфузионна хематология към областните многопрофилни болници.Защо хората се нуждаят от нашата кръв?
Дарената кръв се използва за кръвопреливане когато човек е изгубил много от своята кръв. Такива случаи са при тежки пътнотранспортни произшествия, при прободни рани или разкъсвания на тялото. Също така, кръвта (или части от нея) се използва за създаване на други кръвни продукти, които са жизнено необходими на хора в нужда. Важното е да знаем, че дневно са необходими 200 литра кръв, за да се задоволят нуждите, а те нарастват! Също така – всеки ден над 600 души се нуждаят от кръвопреливане, като половината от тях са деца!

Кога не можем да дарим кръв?
Преди самата процедура по кръводаряване, всеки попълва въпросник. Там се отбелязва наличието на определени заболявания или преболедуването им в миналото. Също така, след взимане на кръвта тя се изследва за различни заболявания, както и за кръвната група. По желание може да получите резултатите на изследванията на кръвта ви за СПИН, хепатит В и С, сифилис, както и за кръвната група.
Как да се подготвим за кръводаряване?
Препоръчително е, няколко дена преди даряването да се храните редовно и разнообразно. Трябва да сте отпочинали и да сте си осигурили достатъчно сън преди взимането на кръв. Също така не трябва да дарявате кръв на гладно – закусете, но не прекалено обилно. Изпийте едно кафе или тонизираща напитка, за да се повиши кръвното ви налягане.


Кръвта не може да бъде заменена от лекарства или да бъде създадена по изкуствен път. Тя е жизненоважна за стотици хора – всеки ден! Това е единствения начин да спасите хора, претърпели тежка кръвозагуба, хора със сърдечни заболявания, както и новородени бебета, на които кръвта име е несъвместима с тази на майка им.На 30 юни 2017 г. от 11.00 ч. В Аулата на Националния център по трансфузионна хематология ще се състои тържествената церемония по награждаването на активни кръводарители , даряващи редовно и безвъзмездно кръв.