НОВИНИ

10.03.2015 г.
Призив за подкрепа и защита на жените
принудени да се справят с последиците от конфликта в Сирия

По повод Международния ден на жената, Международното движение на Червения кръст и Червения полумесец призова за повече усилия за защита и подкрепа на жените и момичетата, изложени на множество форми на насилие поради конфликта в Сирия, които силно се нуждаят от достъп до основни здравни услуги. Жените играят жизнено важна роля в подпомагането на семействата и общностите за оцеляване в тази война, навлизаща в своята пета поредна година, и затова заслужават много по-голяма подкрепа и насърчаване.

Примери за силата на жените да се справят в условията на криза могат да се видят навсякъде, където хората са намерили убежище. Например, в едно импровизирано селище на бежанци в Кетермая, Ливан, 14-годишната Неймех преподава четене, писане и математика на група малки деца. Тази силна млада жена от покрайнините на Дамаск използва откритите уроци като начин малките да забравят травмите от преживяното. "Надявам се, че уроците ще им помогнат да забравят проблемите си и загубата на любими хора", обяснява тя.

Друга жена, Кадиджа - вдовица с четири деца, се грижи за семейството си като бежанец в Ербил, Ирак. Там живеят над 80 хиляди сирийци, подслонили се където намерят: в гаражи, недостроени сгради, малки апартаменти. "Ние оцеляваме, защото нашите иракски съседи ни носят храна най-малко два или три пъти седмично", казва Кадиджа, която се съгласява на всякаква временна работа, за да може семейството й да оцелее.

Това са само две от около 4 милиона жени и момичета, справящи се с изключителните трудности, причинени от конфликта в Сирия, принудени да бъдат глава на домакинство поради загубата на съпруг, баща или син.
В същото време, тези жени и момичета нямат необходимия достъп до здравни грижи, тъкмо когато собственото им здраве и това на техните семейства е особено крехко. Но те продължават да бъдат опора за децата и близките си и да ги сплотяват.

"Жените имат водеща роля в поддържането на надеждата и са гаранция, че техните семейства ще продължават да се справят и в най-трудните ситуации", казва Тадатеру Коное, президент на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец. "Ние трябва да разбираме тяхното положение и да ги подкрепяме чрез всички възможни средства."

Важна форма на подкрепа е осигуряването на достъп до основни здравни услуги. "Често най-големите здравни последици, причинени от конфликти, не са раните, нанесени от куршуми и бомби, а вторичните проблеми, вследствие на разселването, замърсяването на водните запаси, недохранването и лошите здравни услуги", казва Петер Маурер, президент на Международния комитет на Червения кръст. "Заедно с децата, жените страдат прекомерно, тъй като рядко се обръща внимание на техните здравни нужди в ежедневната им борба за оцеляване."
Сред 12-те милиона души, които са избягали от домовете си поради конфликта, около 500 000 са бременни жени, които са изложени на още по-голям риск поради недохранване, липса на достъп до адекватни акушерски грижи и други.

Червенокръсткото движение призовава всички страни в конфликта да уважават и защитават служителите и доброволците на националните дружества на Червения кръст и Червения полумесец и на другите хуманитарни организации. Много от тях също са жени, които могат да бъдат убити или да пострадат.

В своите хуманитарни операции в региона, МКЧК и МФЧК/ЧП работят с националните дружества на Червения кръст и Червения полумесец, за да се осигури доставката на храни, на ваучери за храна и консумативи, за възможността да бъде оказвана първа помощ, спешен медицински транспорт и да бъдат реализирани проекти за подпомагане на хората, така че отново да могат сами да осигуряват прехраната си.

Когато такава подкрепа и закрила е била предоставяна, много мъже и жени са били в състояние отново да поемат контрол над живота си. Един такъв пример е Сиба, майка и глава на семейство, която успява да избяга от боевете в Северна Сирия към Турция. "Аз трябваше да помогна на семейството си, затова се записах на уроци по турски език", обяснява Сиба. "След седем месеца започнах работа в телекомуникационна компания, а след това в болница като преводач."

По време на всяка криза или бедствие, Червеният кръст и Червеният полумесец се ангажират да продължат да вдъхват сила на жените, за да се отговори на техните нужди и да се даде приоритет на защитата на уязвими жени и момичета в различните държави и общности по целия свят.

За повече истории, снимки и видео свидетелства:
http://www.icrcproject.org/app/syria-women/

За повече информация или запитвания за интервюта:
В Женева:
• Dibeh Fakhr, ICRC Public Relations Officer
Mobile: +41 79 447 37 26. Email: dfakhr@icrc.org Twitter: @DFakhrICRC

• Benoit Matsha-Carpentier, IFRC Senior Media officer, Geneva.
Mobile: +41 79 213 24 13. Email: benoit.carpentier@ifrc.org Twitter: @BenoitstC

В Бейрут:
• Jessica Barry, ICRC Communication Coordinator for Syria
Mobile: +961 79 300 721. Email: jbarry@icrc.org
• Tommaso Della Longa, IFRC Syria Crisis Communications coordinator
Mobile: +961 79 300437. Email: tommaso.dellalonga@ifrc.org Twitter: @TDellaLonga