НОВИНИ

30.07.2009 г.
Планинските спасители на БЧК са обезпокоени от зачестилите инциденти в планините
Липсата на добра екипировка на туристите в планините е най-важната причина за зачестилите случаи, при които се налагат спасителни акции.
15 спешни повиквания са получи в Планинската спасителна служба за последните две седмици на юли. Два от случаите са завършили със смърт - каза на извънредна пресконференция началникът на Планинската спасителна служба при БЧК инж. Пенчо Бабукчиев. Той обясни, че когато излизат в планината, туристите трябва да обръщат голямо внимание на обувките си, да носят раница на гърба, а не найлонови пликове в ръцете си. Раницата помага да запазят равновесие и да имат опора. Друга препоръка на спасителите е, когато излизаме в планината, независимо че е лято, да имаме и щеки, на които да се подпираме в случай на залитане. При гръмотевична буря в планината Пенчо Бабукчиев препоръча максимално бързо да се слезе на ниско. Криенето под отделни дървета представлява опасност, обясни той. Задължително условие е да се носи зареден мобилен телефон. Така, при евентуални проблеми, планинските спасители ще открият изгубили се туристи по-лесно.
ПСС разполага с 650 доброволни спасители, разпределени в 32 отряда. Спасителите предлагат бъде създадена и национална хеликоптерна система, която ще улесни спасителните действия и ще даде шанс на пострадалите в планините за по-бърза и навременна помощ. „Това е щадящ транспорт, който осигурява възможност на пострадалите да се окаже първа долекарска помощ още в самата кабина на хеликоптера” – допълни инж. Бабукчиев.
„Планинското спасяване е една скъпоструваща дейност и за нея са необходими финансови средства. Ние имаме опита и експертизата, ние знаем как, ние имаме доброволците, имаме и традициите, на нас ни трябват просто средствата” – каза генералният директор на БЧК д-р София Стоименова.
Планинската спасителна служба настоява за целево финансиране от държавата и за увеличаване на държавната субсидия. Службата има неотложна нужда от обновяване на всички специализирани автомобили, моторни шейни и други спасителни съоръжения, които са много стари и амортизирани.
Само на 1, 2 и 3 август станаха няколко тежки инцидента с туристи. 17 планински спасители издирваха 15-годишно момче от Варна, загубило се по пътя от “Седемте рилски езера” до Рилския манастир. В същия район и по същото време се издирваха и мъж и жена. Спасителите от Пловдив свалиха пострадала жена от района на хижа “Персенк” в Родопите, а спасителите от Дупница помогнаха на две пострадали жени в Рила. Столичните спасители транспортираха жена със счупен крак над Драгалевци.