НОВИНИ

17.07.2009 г.
Три успешни спасителни акции на ПСС при БЧК
Три спасителни акции проведе Планинската спасителна служба на БЧК през изминалата седмица.
На 15 юли т. г. през деня е получен сигнал за възрастен мъж в тежко здравословно състояние в х. „Синаница” в Пирин. Обектът е много отдалечен с невъзможност за подход на санитарен автомобил. В 24,00 ч. спасителите от Сандански предават 52-годишния диабетик за лекарска помощ в болницата в Благоевград.
Три дни по-късно 34-годишен младеж от Казанлък се подхлъзва и пада в дерето между х. „Козя стена” и х. „Ехо” в Стара планина. Младежът е с травма на главата и болки в гръбнака. Спасителен екип от Сопот тръгва за мястото на инцидента, а междувременно Планинската спасителна служба се опитва да осигури хеликоптер за неговото транспортиране. Въпреки усилията си, спасителите не намират хеликоптер, за да окажат спешна помощ на пострадалия. Девет часа по-късно те стигат до дерето и транспортират момчето до най-близкото лечебно заведение.
Подобен е и случаят с падналия велосипедист на пътеката между х. „Момина скала” и х. „Планинец” на Витоша миналата неделя. 29-годишното момче от София е с контузия на главата и е подпомогнато от спасителните екипи половин час след подаване на сигнала за инцидента. От Планинската спасителна служба алармират за повишено внимание в планината и обясняват, че липсата на система за оказване на помощ от въздуха с хеликоптер изключително затруднява работата им за своевременното подпомагане на пострадалите.