НОВИНИ

03.07.2009 г.
Солферино събра цвета на червенокръстката младеж
В малкото селце Солферино в Северна Италия се проведе световната среща “Младежта в движение”
По случай 150-годишнината от възникването на идеята за Червения кръст в малкото селце Солферино в Северна Италия се проведе световната среща “Младежта в движение”, която събра над 600 представители на 150 национални дружества на Червения кръст и Червения полумесец. От България в срещата участваха Петър Петров - председател на БМЧК, Наталия Златарска - член на Оперативно бюро на БМЧК, Андриан Георгиев - дългогодишен доброволец и Ана Изворска - експерт „Организационно развитие” в дирекция „БМЧК”.
В продължение на три дни представители на младежките организации на националните червенокръстки дружества участваха в т. нар. “ателиета” по различни теми: превенция на насилието, антидискриминация, въведение в хуманитарното право, превенция на ХИВ/СПИН, намаляване на риска при бедствия, политики при първата помощ и др.
Като резултат от работата и препоръките, направени от “ателиета”, участниците подготвиха декларация, в която поеха определени ангажименти и набелязаха препоръчителните приоритети за работата на младежките структури в националните дружества.
След срещата “Младежта в движение” от 29 юни до 3 юли 2009 г. се проведе инициативата “Пътят на една идея” - поход по стъпките на Анри Дюнан към Женева. Представител на БМЧК беше Ана Изворска. Основната цел на събитието беше да се връчи официално младежката декларация на ръководството на Международното движение на Червения кръст и Червения полумесец. Програмата в Женева включваше посещение в Международния комитет на Червения кръст, Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец и музея на Международното движение на Червения кръст.
Паралелно със “Младежта в движение” се организира и друго събитие – “Хуманитарно село”. Представители на БЧК бяха Атанас Цветански - директор на дирекция “БМЧК”, Христо Паунов – зам.-председател на пловдивската червенокръстка организация и четирима представители на БЧК – Бургас. Бяха представени основните дейности на националните дружества и техните добри практики. В програмата се откроиха “ателиетата” по реакция при аварии и бедствия.