НОВИНИ

07.10.2011 г.
Учебно занятия на БЧК и партньори
Сигнал на телефон 112 за намерен пакет с неизвестен произход в училище „Атанас Буров” даде старт на учебно-тренировъчно занятие, инициирано от ОС на БЧК.
В „отстраняване на последствията” се включиха сили и средства на Единната спасителна система - екипите на областното управление „Пожарна безопасност и защита на населението”, „Пътна полиция”, Граничното полицейско управление, Центърът за спешна медицинска помощ и доброволци на БЧК. Бързо и по план учениците бяха евакуирани на безопасно място. Регулирането на движението в района на учебното заведение бе поето от екипи на пътната полиция. Веднага беше приведен в готовност пристигналия автомобил за пожарогасене. Граничните полицаи с помощта на обучено куче установиха, че поставеният пакет съдържа „взривно устройство”. Със специални технически средства група на „Спасителна дейност” установи радиационния и химически фон в сградата. Бяха открити и „пострадали” деца, на които след изваждането от спасния район бе оказана първа долекарска помощ и психо-социална подкрепа от техни съученици - доброволци на БМЧК. Пристигналият екип на Спешна помощ транспортира пострадалите за специализирано лечение в болница.
Занятието приключи след близо двучасова учебно-тренировъчна дейност и с полезни за учениците демонстрации. Председателят на областната организация на БЧК в Силистра Йорданка Копринджийска връчи благодарствени адреси на партньорите за изключително добрата съвместна работа. На проведената заключителна работна среща бе направен анализ с полезни препоръки към участниците.