НОВИНИ

14.10.2011 г.
90 години БМЧК от „Сближаваме сърцата” до „Променяме света”
С тези думи д-р Янко Михайлов, директор на БМЧК от 1991-1993 г., определи същността на многообразната дейност на Българския младежки Червен кръст през изминалите две десетилетия след 1991 г., припомняйки как бе възстановена младежката организация като самостоятелна структура в системата на Българския Червен кръст.
„Срещата на поколенията”, с която започнаха заключителните прояви по повод 90-годишния юбилей на БМЧК, носеше духа на онази приемственост, без която той не би бил възможен. Музейната зала на БЧК събра представители на различни поколения дейци и активисти - доброволци и щатни работници, ветерани и току-що навлизащи в дейността на организацията млади хора, както и представители на институции-партньори от цялата страна.
В приветственото си слово д-р София Стоименова – генерален директор на БЧК, се върна към времето, когато самата тя дълги години е ръководила дейността на БМЧК. Като изрази дълбоката благодарност на ръководството на БЧК към представителите на различните поколения, тя подчерта, че всички те са съмишленици, градили в продължение на десетилетия младежкото червенокръстко движение. „Червеният кръст – отбеляза тя - е организацията, която ни сближаваше и сплотяваше, която ни променяше със силата на своя дълбок хуманизъм. Чрез него ние се чувствахме особени хора - едно цяло, обрекло се на служба на доброто и благородството”.
Д-р Славита Джамбазова - зам.-генерален директор на БЧК, отбеляза, че в лицето на БМЧК всички ние виждаме силата и дълголетието на Българския Червен кръст.
Много вълнуващи бяха споделените мисли и спомени от ръководители на БМЧК след 1991 г. – Радан Кънев, Ясен Сливенски, Христо Паунов, Дамян Лечев, д-р Александър Кобаков, Деница Баръмова, както и от деятели на БМЧК от различни периоди - Д. Желязков (Пловдив), Веселина Ценова, Недко Михайлов. Непринудено споделиха празничните си вълнения и Никол, Илияна, Георги, Стоян, Станимир, Кристиян...
Празникът продължи в тържествена обстановка в зала „София”. Проф. Здравко Маринов - зам.-председател на БЧК, прочете поздравителния адрес от името на НС на БЧК. Юбилярите бяха поздравени и получиха подаръци от колегите си в Секретариата на БЧК.
Със звание Заслужил деятел на БЧК бяха удостоени Анатас Цветански, директор на БМЧК, Андриан Георгиев, доброволец на БМЧК и д-р Александър Кобаков, бивш член на Оперативното бюро на БМЧК и член на НС на БЧК. Званието Отличник на БЧК бе присъдено на Петър Петров, председател на БМЧК, Герасим Григоров, доброволец, а Млад отличник на БЧК – на доброволците Цвети и Кристиян Пеняшки и на Христо Ненов.