НОВИНИ

02.10.2011 г.
БЧК участва в Националното състезание „Пътен полицай 2011”
За 19-и пореден път в Смолян се проведе Националният конкурс “Пътен полицай на годината 2011”.
Събитието бе организирано от отдел „Пътна полиция” към Главна дирекция “Охранителна полиция” на МВР и ОДП–Смолян със съдействието на община Смолян и в партньорство с БЧК и СБА.
В проявата участва по един мъжки отбор от всяка областна дирекция на МВР в състав от двама полицаи, които работят по контрола на пътното движение. Индивидуално с тях се съревновава и една смела жена - служител в „Пътна полиция" - Кърджали.
В първата част на състезанието пътните полицаи демонстрираха познания и умения в дисциплините: теоретичен тест върху нормативната база от ежедневната дейност на полицията; теоретичен тест по оказване на долекарска помощ на пострадал при пътнотранспортно произшествие; състезание по стрелба с пистолет. Оспорваната надпревара приключи с майсторско управление на лек автомобил и мотоциклет и практически изпит по оказване на долекарска помощ на пострадал при ПТП. По традиция проверката на теоретичната подготовка и практическите умения на състезателите по оказване на първа долекарска помощ при пътни инциденти се извършва от лекарски екип на секретариата на НС на БЧК с активната подкрепа на щатни специалисти и доброволци на областната организация на БЧК - Смолян
В дисциплината „първа помощ при ПТП” най-добре се представи Момчил Цветанов Григоров от ОДП -Габрово, който зае първото място, второто бе присъдено на Ивайло Григоров Богданов от София –ОД на МВР, а Живко Георгиев Желев от ОДП Добрич бе класиран на трето място. БЧК награди с грамоти и предметни награди класиралите се в дисциплината “първа долекарска помощ”, както и жените участнички в състезанието.
В индивидуалното класиране първото място спечели Лъчезар Близнаков от СДВР, второто си поделиха Живко Желев от Добрич и Васил Бакалски от Смолян, а трети стана Валери Паланкасов от София. Представителите на домакините от ОДП Смолян заслужено взеха първото място в отборното класиране .
По време на състезанието бе организиран и семинар по безопасността на движението с журналисти от водещи електронни и печатни медии. Д-р Надежда Тодоровска – зам.-генерален директор на БЧК изнесе презентация за ролята на БЧК в превенцията на пътния травматизъм.