НОВИНИ

28.09.2011 г.
БЧК и Посолството на Швейцария в България представят Азбука на Международното хуманитарно право
Издаването на книгата “Азбука на Международното хуманитарно право” е естествен резултат от работата на Българския Червен кръст за постигане на разбиране, зачитане и подкрепа на международното хуманитарно право /МХП/, за разгласата на неговите норми и утвърждаването на нагласа за предотвратяване на насилието, човешкото страдание и проявите на нетолерантност.
Издаването на книгата стана възможно благодарение на подкрепата на дипломатическата мисия на Конфедерация Швейцария в Република България и на Федералния департамент на външните работи на Конфедерация Швейцария.
„Азбука на международното хуманитарно право” бе презентирана пред представители на държавни институции, НПО и медии от председателя на БЧК Христо Григоров, от генералния директор д-р София Стоименова и от зам.-ръководителя на дипломатическата мисия на Швейцария в София Марино Куена. След встъпителните думи гл. експерт по МХП в БЧК Явор Чучков изнесе интересна лекция на тема „Съвременни предизвикателства и инициативи в областта на международното хуманитарно право”, придружена с актуални примери от съвременните световни реалности.
Сред официалните гости на премиерата на книгата бяха специалният съветник на еврокомисар Кристалина Георгиева Енчо Господинов, Камен Куцаров, МВнР, подполк. Виолина Вълева, ВА „Г.С.Раковски”, подполк. Валери Асенов и Панко Панов от Министерство на отбраната. Боряна Димитрова и Стефан Цонев от Клуба по МХП в ПУ „Паисий Хилендарски” се включиха в дискусията по темата и споделиха колко полезно за тяхната подготовка като юристи е популяризирането на нормите на МХП. Директорът на БМЧК Атанас Цветански представи съвместния проект на младежката организация и Министерство на образованието по въведение в международното хуманитарно право в българското училище.