НОВИНИ

10.09.2011 г.
БЧК отбеляза Световния ден на първата помощ
Българският Червен кръст, с подкрепата на Столична община, “Охранителна и пътна полиция”, Съюза на българските автомобилисти, Българска асоциация на пострадали при катастрофи, Автомобилен клуб “Север”, Фондация “Приказка за пътя”, и партньори от Националния дарителски фонд за деца, пострадали при ПТП, отбеляза Световния ден на първата помощ като значимо национално събитие.
Във връзка с Десетилетието на действия за безопасност по пътищата (2011-2020 г.) и началото на новата учебна година денят беше посветен на опазването на живота и здравето на децата от пътни произшествия
Пред Националния дворец на културата се събраха много граждани и гости. Присъстваха заместник-кметът на Столична община Любомир Христов, Секретарят на Държавно-обществената комисия по безопасността на движетието Алекси Кесяков, гл. инспектор Антон Антонов от „Охранителна и пътна полиция“ в МВР, началникът на КАТ-София гл. инспектор Богдан Милчев и др. Поздравления за празника поднесоха д-р Надежда Тодоровска – зам. генерален директор на БЧК, г-н Любомир Христов и гл. инспектор Антон Антонов.
Доброволци от Младежкия авариен екип на Столичната организация на БЧК, заедно с полицаи от КАТ направиха демонстрация на пътно произшествие и оказване на първа помощ за спасяване на пострадали. От Българска асоциация на пострадали при катастрофи показаха как е правилно да се използват защитните средства за пасивна безопасност на децата в автомобила. Актьорите от Фондация “Приказка за пътя” нагледно разиграха поучителни за родителите ситуации, които водят до злополуки с деца в пътното движение. На импровизираното от Автомобилен клуб “Север” състезание по приложно колоездене се явиха много малчугани. Наред с тях по сложното трасе се пробваха и инструктори по първа помощ от Европа, които са на обучителен семинар в страната ни. Имаше много песни и весело настроение.
В 12.00 ч. всички участници, хванати за ръце, образуваха традиционната за този ден спасителна верига при оказване на първа помощ, а в небето полетяха разноцветни балони, символизиращи човешката съпричастност в името на живота.