НОВИНИ

09.09.2011 г.
„90 години променяме света”
Шестата „Академия за доброволци”, посветена на 90-годишнината на БМЧК, премина под надслов „90 години променяме света”.
В нея участваха 84 момчета и момичета от цялата страна. Те имаха възможност да посетят курсове за дейността на Младежкия Червен кръст във всички направления – превенция на зависимости и на различни видове рискове за здравето, социални теми и дейности, доброволчество. Бяха разисквани и по-непознати нови теми като екология, разпространение на основните принципи на Движението, мениджмънт на бедствията и други.
Освен академичните курсове Академията предложи на участниците и разнообразни ателиета – от правене на баница или рибена чорба на плажа, през арт работилница за изработване на обеци и гривни, до различни видове танци и други забавления, които направиха лагера по-свеж и най-важното по-сплотяващ за младите хора.
Най-вълнуващи за участниците в Академията бяха двата флаш моб-а. С единия - на 7 септември в Бургас, бе обявено началото на Националната доброволческа кампания по приемна грижа. Доброволците се събраха на площада пред общината, където след пресконференция по повод кампанията, засвириха със саморъчно направените си инструменти и изпяха песента Stand By Me. С втория флаш моб започна акцията по повод 90-годишнината на БМЧК на входа на Морската градина във Варна, където младежите изпълниха танц, измислен специално за целта, на предварително изработен микс от песни. „Академия за доброволци” за пореден път беше силно емоционална, сплотяваща и мотивираща за всички участници в нея.