НОВИНИ

04.08.2011 г.
Фалшификатори продават картички от името на БЧК и още три организации
В централата на БЧК беше получен сигнал от граждани, че в София се продава благотворителна картичка в полза на деца, боледуващи от церебрална парализа, от името на Българския Червен кръст, Партньорската мрежа за благотворителност към БЧК, Обединената демократична коалиция - САЩ, Центъра за психически изследвания и Фондацията за деца с увреждания И АЗ МОГА .
Уведомяваме медиите и обществеността в България, че Българският Червен кръст няма в момента фондонабирателна кампания в полза деца с церебрална парализа, както и партньорски връзки с останалите организации, изписани на картичката, и не е предоставял своето лого за подобна благотворителна акция.

До момента БЧК е установил контакти с представители на Фондация за деца с увреждания И АЗ МОГА и Центъра за психологически изследвания, които категорично заявиха, че също не набират по този начин средства за своите цели.

Вероятно разпространението на тази „благотворителна” картичка е дело на измамници или организирана група с престъпни намерения.

Днес БЧК ще сезира Софийската районна прокуратура и органите на МВР за незаконната продажба на тази картичка и ще предостави всички факти, с които разполага до момента.

Уведомяваме обществеността, че картички или талони с благотворителна цел от БЧК се разпространяват от оторизирани негови представители (доброволци) с придружаващ документ и пълномощно и то по време на регламентирани кампании, които задължително се обявяват чрез медиите и други канали на организацията.

БЧК се обръща към всички граждани за съдействие – да сигнализират на телефоните на пресцентъра за лица, разпространяващи фалшивата благотворителна картичка.

gallery14_8