НОВИНИ

25.07.2011 г.
Норвежкият Червен кръст помага на стотици хора да преодолеят шока след трагедията
Над 80 доброволци от Норвежкия Червен кръст в момента търсят липсващите хора около Ютъоя, предоставят психо-социална подкрепа на евакуираните деца и семейства, пряко засегнати от събитията в Осло и Ютьоя и предлагат грижи за оцелелите след експлозията в Осло.
Веднага след инцидента спасителните екипи на Червения кръст са започнали да оказват първа помощ и са осигурили транспорт с линейки. В нощта на трагедията, семействата са получили психо-социална подкрепа, като освен това им е била раздавана и храна.
Свен Молеклейв - председателят на Норвежкия Червен кръст, подчертава, че това е ужасна и невъобразима трагедия, която се простира отвъд границите на Осло. Той съветва, че, за да се справят с тази национална катастрофа, норвежците трябва да работят с доброволците, за да останат силни в условията на кризата. Червеният кръст е готов да предостави помощ на всички, които се нуждаят от нея.
Червеният кръст се е свързал с местния екип за управление на кризи, с младежката секция на работническата партия и с други неправителствени организации, за да се гарантира, че младите хора и техните близки ще получат подкрепата, от която се нуждаят, когато се завърнат у дома. Важно е да се помни, че Червеният кръст не само ще помогне да се намали мъката на тези, чиито най-близки хора са били убити или са изчезнали, но също така ще предостави помощ в създаването на дългосрочен план за възстановяване, продължава Молеклейв.
Норвежкият Червен кръст е открил бедствени центрове в повече от 27 различни области в Норвегия за всеки, който се нуждае от човек, с когото да говори след събитията в петък. Междувременно, търсенето на тези, които все още липсват в Ютъоя, продължава с неотслабваща сила. Тридесет и две лодки и деветдесет и двама доброволци са започнали търсенето в неделя и се опитват да обхванат цялата област, колкото се може по-скоро. Всички доброволци ще продължат да търсят толкова дълго, колкото е необходимо, за да намерят и последния липсващ човек. Почти 300 доброволци на Норвежкия ЧК участват в дейностите по подпомагане на населението.