НОВИНИ

26.07.2011 г.
Българският Червен кръст изрази своята съпричастност към болката на хората в Норвегия
БЧК изпрати до Н. Пр. г-жа Тове Скарстейн - извънреден и пълномощен посланик на Кралство Норвегия в Република България съболезнователно писмо във връзка с трагичните инциденти, в които намериха смъртта си над 70 души.
В писмото се казва: „В тези дни, изпълнени с много болка и тревога, бихме искали да изразим нашата съпричастност към засегнатите от атентатите семейства и деца. Ние сме уверени, че държавните институции, а също така и доброволците и служителите на Норвежкия Червен кръст изпълняват достойно хуманитарната си мисия за облекчаване състоянието на пострадалите и решаване на проблемите следствие на сполетялата ги трагедия, включително чрез оказване на психо – социална подкрепа и работа със засегнатите общности. Българският Червен кръст има дългогодишно сътрудничество с Норвежкия Червен кръст и подписано партньорско споразумение от 2001 г. Съществена част от договореностите между националните дружества е съвместната работа по ограничаване разпространението на малки оръжия и програмата за превенция на насилието, в които Норвежкия Червен кръст има солиден опит и експертиза. БЧК е дълбоко разтърсен от проявите на насилие в страна, известна със своята международна солидарност и популяризирането на мира.
Представители на БЧК се подписаха и в книгата за съболезнования в посолствата Кралство Норвегия в София.
Съболезнователно писмо бе изпратено и до колегите в Норвежкия Червен кръст: „В този момент на скръб, Българският Червен кръст изразява своите най-искрени симпатии и подкрепя бързите действия на Норвежкия Червен кръст (НЧК). Ние сме сигурни, че служителите и доброволците на НЧК ще продължат да полагат непрестанни усилия в търсене на изчезналите и ще предложат грижи и психологическа подкрепа на засегнатите семейства и деца. Като партньор на НЧК ние сме дълбоко потресени от нападенията в страната, известна със своята дейност за солидарност в света и за насърчаването на мира.

gallery14_7