НОВИНИ

14.07.2011 г.
БЧК изпрати покана до Руския Червен кръст оцелелите деца от кораба „Булгария” да летуват у нас
Българският Червен кръст изпрати до председателя на Руския Червен кръст Раиса Лукутцова съболезнователно писмо във връзка с тежкия инцидент с кораба „Булгария” преди няколко дни на Волга.
БЧК отправи покана оцелелите след трагедията деца да летуват на българското Черноморие и по време на престоя да им бъда оказана професионална психологична помощ за бързото възстановяване след преживяната травма.
Предвижда се лагерът да бъде организиран в първата десетдневка на месец септември в един от нашите черноморски курорти със съдействието на професионални психолози, възпитатели и младежи – доброволци на БЧК.
Всички разходи по пребиваването на руските деца и техните придружители в България се поемат от Българския Червен кръст и негови партньори.
БЧК ще се обърне за съдействие към министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов и министъра на външните работи Николай Младенов за съдействие и улесняване на процедурата по пътуването и престоя на нашите гости в страната.
Този лагер ще допринесе за по-бързото възстановяване на децата чрез участието им в различни творчески дейности, тематични вечери и художествени ателиета, както и чрез оказването на непосредствена психологична помощ.
Българският Червен кръст има голям опит в организирането на подобни лагери за деца. През 2006 г. у нас, в курортния комплекс „Слънчев бряг”, гостуваха децата, пострадали от терористичния акт в училището на град Беслан, Северна Осетия.