НОВИНИ

30.01.2009 г.
Планинската спасителна служба към БЧК проведе тежка акция в Пирин
Планинската спасителна служба към БЧК проведе тежка акция за издирване на затрупан от лавина младеж над Банско.
На 28 януари около 10.30 ч. по един от улеите на масива на връх Тодорка в Пирин падна снежна лавина, предизвикана от двама скиори – момче и момиче, които от горна станция на седалковата линия “Шлема” в ски зона “Шилигарника” са напуснали очертаните и маркирани писти. Момичето е усетило движението на снега и е успяло да остане встрани от снежните маси, но не е видяло повече младежа. В спасителната акция, продължила повече от денонощие, участваха над 50 планински спасители от Банско, Разлог, Якоруда, Сандански, Благоевград, София и Пловдив и 6 спасителни служебни кучета на ПСС.
На 29 януари в 12.15 часа екипите на Планинската спасителна служба при БЧК откриха тялото на затрупания от лавината Виктор Гърбев на около 3 м дълбочина под снежните пластове. Съдействие и помощ при провеждането на издирвателната акция оказаха дружество “Юлен” АД, дирекцията на Национален парк “Пирин”, кметството на община Банско и M-tel.
Председателят на БЧК изпрати до всички спасители, участвали в акцията, благодарствено писмо: “Ние дълбоко съзнаваме каква жертвоготовност бе необходима при провеждането на тази спасителна операция в тежки условия - вятър, студ, сняг и реална опасност от свличане на нови лавини в района. Петдесет планински спасители не се поколебаха да изпълнят своя човешки и граждански дълг и работиха цяло денонощие, за да спасят човешки живот, рискувайки и залагайки своя собствен живот.
Благодаря ви, че със своето поведение и себеотдаденост показахте на нашето общество какво значи да служиш на достойна кауза и дадохте още веднъж пример за висок професионализъм и хуманност”.