НОВИНИ

10.06.2011 г.
Японски Червен кръст стартира програма за хуманитарна помощ на пострадалите от цунами на стойност 30 млрд. йени
3 месеца изминаха от опустошителните земетресение и цунами, които поразиха северното крайбрежие на Япония.
За да посрещне хуманитарните нужди, както и за да подпомогне дългия процес на възстановяване на повече от 90 000 семейства, живеещи в евакуационни лагери и временни жилища, Японски Червен Кръст (ЯЧК) стартира програма за хуманитарна помощ на стойност 30 млрд. йени (253 милиона евро).
Японският Червен кръст е съсредоточен върху нуждата от подобряване на условията за живот на повече от 98 000 души, останали в евакуационните лагери, повечето от които - намиращи се в най-тежко засегнатите райони на Мияджи, Фукушима и Иуате. Служителите и доброволците предоставят разнообразни услуги в грижата си за пострадалите. В процес е инсталирането на перални, водни резервоари за лична хигиена, прегради за осигуряване на лично пространство и телевизори.
Физическото и психическото здраве на евакуираните е главна грижа, особено при хората, принудени да търпят по–дълъг престой в лагерите. Продължава търсенето на дълготрайни решения за подходящ подслон на хората, загубили своите домове. Настанявайки тези семейства във временните жилища, построени от правителството, Японски Червен кръст осигурява подкрепа, като им възвръща поне до някаква степен усещането за нормален живот. В повече от 90 000 нови жилища ще се предоставят комплекти домакинско оборудване, включващи миялна машина, тенджери за приготвяне на ориз, хладилник, микровълнова печка и телевизор.
Поради големите поражения върху социалните и здравни грижи, друг голям приоритет е подкрепата за болниците, клиниките и домовете за социални грижи. В Ишиномаки, Японски Червен кръст планира да подпомогне местните структури за медицински услуги, като построи и обзаведе временни медицински центрове. Специално оборудвани легла са дарени на функциониращите социални домове в трите засегнати префектури, за да се подобри достъпа на възрастните хора, имащи нужда от специални грижи. Японски Червен кръст има за цел да осигури 500 превозни средства, с помощта на които ще се предоставят социални услуги на хората, които са уязвими и изолирани.
Друга важна грижа на Японския Червен кръст са психическите проблеми, като пост-травматичен шок, депресия и стрес. Затова ЯЧК увеличава броя на специализираните екипи за психологическа помощ, които работят в евакуационните центрове и социалните домове.
Хуманитарната и възстановителна програма ще бъде финансирана благодарение на средствата, събрани от националните дружества на Червения Кръст и Червения Полумесец в над 50 страни. Средствата, събрани от местни и международни дарители за ЯЧК, са предоставени на комисиите по разпределяне на помощите в засегнатите префектури. До момента, от страна на ЯЧК са внесени 82 млрд. йени (685 млн. евро), разпределяни от комисиите в префектурите под формата на парична помощ за оцелелите.
Председателят на МФЧК и на Японския Червен кръст, Тадатеру Коное отправи своята благодарност на дарителите от цял свят за тяхната подкрепа и солидарност.
„Изразявам сърдечната си и искрена благодарност за Вашата загриженост, подкрепа и помощ. Вашата солидарност ни даде сили. Дарените средства се използват там, където има най-спешна нужда и където помощта за хуманитарни нужди и възстановяване реално подкрепя подобряването на живота и помага на хората да направят първите крачки към възстановителне.“
От 11 Март, повече от 47 000 служители на Японския Червен кръст се включиха лично в хуманитарната помощ. До момента Японски Червен кръст е предоставил спешна медицинска помощ, хуманитарна помощ и подкрепа за ранно възстановяване на над 67 000 души.
За допълнителна информация, моля свържете се с нас:
В Япония:
  • Sayaka Matsumoto, PR and media officer, Japanese Red Cross Society
Mobile: +81 906 128 9100, E-mail: s-matsumoto@jrc.or.jp
В Куала Лумпур:
  • Patrick Fuller, communications manager Asia Pacific, IFRC,
Mobile: +60 122 308 451, E-mail: patrick.fuller@ifrc.org
В Женева:
  • Paul Conneally, head of media and public communications, IFRC
Mobile: +41 793 089 809, E-mail: paul.conneally@ifrc.org