НОВИНИ

08.06.2011 г.
Седмица на водното спасяване
Със специална пресконференция Водноспасителната служба на БЧК/ВСС/ откри Седмицата на водното спасяване в столичния плувен комплекс „Дианабад”,
която тази година се провежда от 6 до 12 юни в цялата страна. На пресконференцията беше предоставена информация за: резултатите от обучението на водните спасители през тази година; състоянието на плажовете и най-често посещаваните водни басейни; дейността на местните комисии по водно спасяване; проблемите, свързани с осигуряването на спасители през активния летен сезон; водните инциденти в последните години и съвети за безопасно ползване на водните басейни и упражняване на водни спортове.
През 2010 г. 3098 души са били спасени от удавяне, а близо 80 процента от българите не умеят да плуват. „Тъжното е, че българският народ продължава да не може да плува”, заяви председателят на БЧК Христо Григоров. „Надявам се броят на туристите тази година да е по-голям, но така и отговорността на спасителите нараства”, каза той при откриването на пресконференцията.
Директорът на ВСС Теодора Томова припомни, че забраната за къпане в откритите водни площи в София е наложена след проверка на комисия към общината. Тя изтъкна, че подходящи за къпане са плувните басейни в столицата, които напълно отговарят на изискванията за качество на водата и са обезопасени с медицински и спасителни екипи. През миналата година обучените за басейни водни спасители са били 888, а тези за открити водни площи и море – 268.