НОВИНИ

03.06.2011 г.
Българският Червен кръст ще участва активно в създаването на ефективен модел на «Национална хранителна банка»
БЧК заявява своята готовност да участва активно в процеса на създаване на национален модел на ефективни хранителни банки със своя опит и експертиза, в т.ч. и в привличането на доброволци като основен ресурс за функционирането им
Българският Червен кръст, като създател, в партньорство с Американския Червен кръст, на първите “Хранителни банки” в страната, успешно реализиращи модела повече от 7 години, изразява силното си задоволство от развитието на идеята в национален мащаб и присъединяването към нея на все повече значими обществени субекти. БЧК приема изключително позитивно участието във форума на представители на българското правителство, Министерството на земеделието, Министреството на финансите, Министерството на труда и социалната политика, Държавната агенция за социално подпомагане, Българската агенция по безопасност на храните, Омбудсмана на Република България, видни представители на бизнеса и неправителствения сектор, медии и консултантски фирми. Високо ценим и методическата подкрепа на Глобалната мрежа на хранителните банки, както и усилията на ФОРА - фондация за общностно развитие. Радващо е, че сме обединени от общата идея да бъде създаден ефективен модел на “Национална хранителна банка” за подкрепа на уязвимите хора в България на базата на сериозна правна рамка, данъчни облекчения за функционирането й и стандарти за безопасност на храните.
Политиката на Българския Червен кръст по отношение на хранителните банки е видна от факта, че през последните години структурите в Добрич, Пазарджик, Панагюрище, Стара Загора, Шумен, Благоевград, Враца, Пловдив, Силистра, Сливен, София и др. реализират като присъщ за местните общности модел “хранителна банка” – добре координиран механизъм за хранително подпомагане на гладуващи и бедни хора чрез стимулиране на дарителството в общността и ресурсна подкрепа от страна на бизнеса и местната власт. Понастоящем хранителните банки на БЧК функционират успешно и се радват на широка обществена подкрепа. Само през 2010 г. чрез тях са предоставени храни (под формата на хранителни пакети, готвено меню в трапезарии, купони за хляб и др.) на над 6 000 нуждаещи се (възрастни, деца, хора с увреждания, бездомни, многодетни семейства и др.) за над 64 000 лв.
Популяризирането на модела на хранителните банки в различни форуми за вземане на решения и пред ключови субекти в социалната сфера на национално ниво е важен аспект на застъпническата дейност на организацията. От април 2010 г. БЧК се включи в инициативата “Форум за планиране на хранителни банки” - мрежа от съмишленици, представители на държавния, стопанския и неправителствен сектор в България, които обединиха усилия за планиране на ефективен и устойчив модел за хранително подпомагане и намаляване на загубата на годна за консумация храна чрез механизма "хранителна банка". Натрупаният опит при работата с “хранителни банки”, изградената мрежа и логистична осигуреност на БЧК, както и съществуващите сфери на влияние за мобилизиране на подкрепа в общността са ценен ресурс, който определя значимата роля на организацията в процеса на партниране с държавните институции и другите ключови обществени субекти. Логично продължение на дългогодишно изгражданата експертиза в организацията е, че през 2011 г. БЧК планира собствена стратегия за осигуряване на необходимите ресурси и промени, даващи възможност моделът “хранителна банка” да се развие пълноценно на базата на наличния потенциал в организацията и добрите практики по света. В тази връзка, БЧК ще работи за развитието им като перспективни бизнес-структури, които могат да се самоиздържат и ще продължи да реализира и разширява вече изградените и създаването на нови банки. Същевременно, БЧК заявява своята готовност да участва активно в процеса на създаване на национален модел на ефективни хранителни банки със своя опит и експертиза, в т.ч. и в привличането на доброволци като основен ресурс за функционирането им.