НОВИНИ

15.01.2009 г.
Българският Червен кръст ще подпомогне жертвите от конфликта в ивицата Газа
Българският Червен кръст изразява изключителната си тревога от развитието на събитията в ивицата Газа, от задълбочаването на хуманитарна криза и многобройните примери за нарушаване на международното хуманитарно право.
Особено безпокойство предизвиква големият брой жертви сред цивилното население.
Българският Червен кръст се присъединява към призива на Международното движение на Червения кръст и Червения полумесец за спазване на международното хуманитарно право, изискващо от воюващите да закрилят цивилното население, да осигуряват безопасност и достъп на хуманитарните работници за своевременно подпомагане на пострадалите и да не допускат нападения срещу граждански обекти и лица.
Ръководството на БЧК проведе консултации с Международния комитет на Червения кръст (МКЧК) и Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец (МФЧКЧП) и взе решение да подкрепи хуманитарните усилия в помощ на бедстващото население в ивицата Газа, като предостави собствени средства в размер на 7 000 щатски долара по апела на Палестинския Червен полумесец, подкрепен от МКЧК и МФЧКЧП. Средствата са предназначени за оказване на болнична и спешна медицинска помощ на пострадалите. На проведената по покана на палестинския посланик в Република България среща ръководството на БЧК информира за предстоящата помощ.
Междувременно Червеният Давидов щит (ЧДЩ) на държавата Израел също разпространи апел за хуманитарно подпомагане на цивилните жертви на израелска територия. Нашата организация продължава внимателно да следи развитието на кризата и необходимостта от допълнително подпомагане на пострадалите, както и да провежда консултации с Националните дружества, МКЧК и МФЧКЧП.
Българският Червен кръст изразява дълбоката си съпричастност и уважение към смелостта и всеотдайността на всички доброволци и хуманитарни работници, които изпълняват хуманната си мисия за опазване на човешкия живот в зоните на конфликта.