НОВИНИ

01.12.2008 г.
Световен ден за борба срещу СПИН
Преди 20 години Световната здравна организация, в стремежа си да насочи общественото внимание към проблемите на ХИВ/СПИН
Преди 20 години Световната здравна организация, в стремежа си да насочи общественото внимание към проблемите на ХИВ/СПИН и да подчертае необходимостта от подкрепа и разбиране за хората, живеещи с ХИВ, обявява 1 декември за Световен ден за борба със СПИН. Вече две десетилетия той се утвърждава като един от най-успешните възпоменателни дни в световната история. Днес 1 декември е признат и се отбелязва в повече от 190 държави по света.
Българският младежки Червен кръст бе един от най активните участници в Националната АНТИСПИН кампания “Всеки ден е АНТИСПИН ден. Бъди в час!”, която имаше за цел да подобри информираността на младите хора и широката общественост за развитието на епидемията и да ги стимулира да се предпазват от инфектиране, да използват презервативи и да проверяват своя ХИВ-статус. БМЧК проведе разнообразни прояви в цялата страна: информационни акции, шествия, хепанинги, тематични вечери, театрални представления, обучения по метода “връстници обучават връстници” и пр.