НОВИНИ

08.04.2011 г.
ЯПОНИЯ ЕДИН МЕСЕЦ СЛЕД ТРАГЕДИЯТА
На 11 април се навършва един месец от катастрофалното земетресение и цунами в Япония.
Земетресението, с магнитуд 9 по скалата на Рихтер, е четвъртото най-силно в света от 1900 г. насам. Последвалата вълна цунами в префектура Иуате е била висока над 30 метра, и е достигнала до брега 26 минути след земетресението. Шест часа по-късно са я последвали още шест големи вълни.

Последствията:
  • Наводнени са общо 433 кв. км. земя, а общите щети се оценяват на 309 милиарда щатски долара.
  • 99% от магистралите и главните пътища са ремонтирани, но много от локалните все още са непроходими, блокирани от развалини. Това пречи на хуманитарните операции в помощ на хората, живеещи в тези райони.
  • Около 180 000 домакинства са все още без ток.
  • 340 000 домакинства са все още без газ. Недостигът на гориво продължава да бъде сериозен проблем.
  • Около 260 000 домакинства в осем префектури са без течаща вода.
  • 170 500 души все още живеят в 2 230 евакуационни центрове в 17 префектури.
  • 492 000 души са били евакуирани.
  • Повече от 119 000 души персонал за спешна помощ са се включили в първите 8 дни след бедствието.

Действия на Японския Червен кръст
Японският Червен кръст работи в три направления: спешни медицински грижи, хуманитарна помощ и ранно възстановяване.

Спешната медицинска грижа е приоритет в работата на Червения кръст в Япония. Това е дейността, с която хората го познават и му се доверяват. В рамките на час Японски Червен кръст изпрати 12 медицински екипа в района на бедствието, последвани от още 70 екипа през следващите дни. До днес тези екипи са изпълнили 546 медицински мисии, в които са се включили хиляди служители на Японски Червен кръст. Във всеки екип участва и специалист по психо-социална подкрепа.
Веднага след земетресението Японски Червен кръст изпрати спешна хуманитарна помощ за засегнатите райони, а червенокръстките екипи продължават да оказват ежедневно помощ в евакуационните центрове, болниците и домовете на завърналите се.

Настоящи нужди
Огромен брой хора все още живеят в евакуационните центрове, където освен от студа, страдат и от недостатъчно питателната храна. Опитват се да се стоплят, сгушени в одеяла около оскъдни нагреватели. Сред евакуираните преобладават хора в напреднала възраст, които са с хронични заболявания, предразположени са към простуди и се нуждаят от специфични грижи. Увеличили са се случаите на хипотермия, повишено кръвно налягане и грип. Японски Червен кръст ежедневно предоставя медикаменти, за да подпомогне заболелите.
Очаква се престоят на голяма част от хората в евакуационните центрове да продължи още дълго, поради разрушенията, чието разчистване отнема много време. В помощ на хората, които могат да се завърнат по домовете си, са се включили доброволци на Японския Червен кръст с оборудване и инструменти за премахване на калта от оцелелите къщи и за почистване на отломките.
Японски Червен кръст е предоставил 350 временни прегради за обособяване на семейни помещения в общите салони на евакуационните центрове.
Голяма част от оцелелите са с тежки емоционални и психически травми вследствие на преживяното на 11 март и на загубата на близки хора. Червеният кръст оказва психологична помощ на оцелелите и обучава учителите как да подкрепят своите ученици, как да разпознават симптомите на стрес и как да търсят професионална помощ, при нужда. Това ще помогне на децата, когато се върнат от пролетна ваканция и в класната стая ще преживеят наново кошмара, виждайки празните чинове на своите загинали съученици.

Даренията и за какво ще бъдат използвани
Набраните средства от Японския Червен кръст в рамките на национална кампания са в размер на 1 264 850 000 щатски долара. С тези средства ще се подпомагат засегнатите хора както във фазата на спешна помощ, така и през възстановителния период.
Без да обявява международен апел, Японският Червен кръст получи в израз на солидарност парична помощ от много национални дружества на Червения кръст и Червения полумесец. Към 4 април тази помощ възлиза на 34 млн. щатски долара. С тези средства ще бъдат закупени и предоставени на пострадалите комплекти домакински електроуреди и оборудване за изградените от правителството 70 000 сглобяеми къщи. В тях ще бъдат настанени около 280 000 души от евакуираните, загубили своите жилища. Всеки комплект включва 6 уреда: хладилник, пералня, уред за готвене на ориз, микровълнова печка, електрическа кана, телевизор. Първият комплект уреди ще бъде предаден на 36 семейства в префектура Иуате в петък, 8 април 2011 г.