НОВИНИ

01.04.2011 г.
Българският Червен кръст изпрати първия транш от паричната помощ за Япония
Днес Българският Червен кръст изпрати за пострадалите от катастрофалното бедствие в Япония първия транш от паричната помощ в размер на 135 197 лева, конвертирани в японски йени по курс на деня.
Финансовият трансфер е направен според процедура, определена от Японския Червен кръст, като всяка седмица БЧК предоставя информация за постъпленията в специален формуляр. Преведената сума е част от набраните до момента средства от цялото българско общество, които до 16.30 часа на 13.04.2011 г. възлизат на 187 999 лева.
Българският Червен кръст благодари на всички дарители за съпричастността към трагедията на приятелския японски народ.
Всички национални дружества на Червения кръст в държавите от Европейския съюз продължават да набират средства за пострадалите в Япония. Хуманитарната ситуация в страната остава тревожна. Близо 500 000 хиляди души са евакуирани от засегнатите райони и са настанени във временни убежища, където нуждата от храна, прясна и чиста вода и здравни грижи са ежедневни. Червеният кръст на Япония подпомага евакуираните и ще продължи помощта си и след като бъдат преместени във временни жилища. За осъществяването на тази тежка операция, която ще помогне на обществото да възстанови нормалния си живот през следващите месеци и години, ще са необходими значителни финансови средства.
В специалния сайт на ЯЧК и МКЧК за възстановяване на семейни връзки http://www.familylinks.icrc.org/eng/familylinks-japan са се регистрирали хиляди хора.

БЧК продължава набирането на средства по обявената банкова сметка в лева:
УНИКРЕДИТ БУЛБАНК АД
IBAN: BG 64 UNCR 7630 1078 6609 13
BIC: UNCRBGSF
БЪЛГАРСКИ ЧЕРВЕН КРЪСТ (За пострадалите от земетресението в Япония).


Банковата сметка е публикувана на сайта на БЧК: www.redcross.bg, на сайта на Японското посолство в София и на сайта на Министерство на външните работи.
Продължава да е активен и кратък номер 1255 (за трите мобилни оператора) за набиране на парични дарения чрез SMS съобщения.
Дарения могат да се направят и on-line чрез интернет страницата на БЧК – www.redcross.bg, където можете да намерите актуална информация за набраните средства, за действията на Японския Червен кръст и Международното движение на Червения кръст и Червения полумесец в Япония, както и пълен списък на дарителите.
БЧК ще продължи да информира медиите и обществеността както за действията по преодоляване на последиците от бедствието, така и за всичко, което БЧК и Международния Червен кръст правят в подкрепа на Япония.