НОВИНИ

28.03.2011 г.
Действия на Японски Червен кръст в помощ на пострадалите в Япония
Продължава изпращането на предложения от цял свят за оказване на помощ на Японски Червен кръст.
• Продължава изпращането на предложения от цял свят за оказване на помощ на Японски Червен кръст. На 25 март 2011 г. президентът на ЯЧК и на МФЧК/ЧП господин Тадатеру Коное се срещна с Кристалина Георгиева, еврокомисар, отговарящ за международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи, която поднесе солидарността на Европейския съюз към хората в Япония и подчерта готовността на ЕС да подкрепи Япония.
• Японският Червен кръст увеличава усилията си в подкрепа на пострадалите, настанени в евакуационните центрове. Дейността на екипите на ЯЧК е затруднена от лошото време, от прекъснатите транспортни връзки и от големия процент възрастни хора сред оцелелите.
• ЯЧК продължава оказването на психосоциална подкрепа. През следващите седмици и месеци психосоциалната подкрепа ще е основното, от което оцелелите ще имат нужда.
• В специалния сайт на ЯЧК и МКЧК за възстановяване на семейни връзки http://www.familylinks.icrc.org/eng/familylinks-japan са регистрирани вече 5 103 души.
• ЯЧК ще продължи да доставя необходимите продукти и ще полага максимални усилия да осигури по-поносими условия и удобства за хората в евакуационните центрове - като топъл душ и подобряване на санитарните условия.
• Червеният кръст на Япония търси начини да помогне на оцелелите, настанени в евакуационните центрове, след като бъдат преместени във временни жилища. Значителни финансови средства ще са необходими за осъществяването на тази тежка операция, която ще помогнат на обществото да възстанови нормалния си живот през следващите месеци и години.
• Дружеството на Японски Червен кръст изразява своята благодарност за щедростта, подкрепата и солидарността, проявени от хора от цял свят в това трудно време.