НОВИНИ

24.03.2011 г.
МКЧК призовава за съобразяване с международното право
Международният комитет на Червения кръст (МКЧК) изразява дълбока загриженост относно засилването през последните дни на сраженията в и около гъсто населени центрове в Либия, с произтичащата от това опасност за живота и здравето на цивилни лица.
С началото на въздушните удари в Либия от международните сили, МКЧК призовава всички страни - на международните сили, на либийското правителство и въоръжената опозиция - да се придържат стриктно към правилата и принципите на международното хуманитарно право.
В съответствие със своя мандат, МКЧК отправя призив към всички, които участват във военни действия да се съобразят с международното право. По-специално, те трябва да разграничават по всяко време цивилни от бойци. "Атаките, които пряко са насочени към цивилното население, са строго забранени от международното хуманитарно право", заяви Ив Даккорд, Генерален директор на МКЧК . "Този закон също така забранява използването на човешки щитове. Безразборните нападения също са строго забранени. Страните трябва да вземат всички предпазни мерки, включително и при избора на средства и методи за водене на война, за да се избегне, доколкото е възможно страданието на цивилни."
Лица, които не участват пряко в военните действия - в това число бойци, които отстъпват или които вече не са способни да се сражават, защото са ранени или са били заловени - не могат да бъдат атакувани и трябва да бъдат третирани хуманно.
"Ние призоваваме страните в конфликта да разрешат на хуманитарните организации безопасен достъп до засегнатите от войната райони и да се даде възможност на медицинския персонал и линейки да стигнат до ранените", каза Даккорд.

Хуманитарната операция на МКЧК
Международният комитет на Червения кръст е единствената международна хуманитарна организация, работеща на територията на Либия. Операцията на МКЧК, едновременно провеждана в няколко страни, се извършва в тясно сътрудничество с неговите партньори от Червения полумесец на Либия, Египет и Тунис и с редица национални дружества, работещи в международен мащаб. Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец играе важна роля в подкрепата на Националните дружества в Египет и Тунис като им помага да координират подкрепата от партньорските Национални дружества, работещи в международен мащаб.

Либия
Основната насоченост на действията остава предоставянето на помощ на ранени и болни, подпомагане на уязвимите групи блокирани чужденци и помощ в отговор на други последствия от конфликта. В момента МКЧК - с ценната подкрепа на Египетски и Либийски ЧП - транспортира още храна и основни домакински пособия в Либия, с цел да подпомогне десетки хиляди души, ако възникне такава необходимост. Организацията изпрати 180 тона хуманитарна помощ в Бенгази миналия вторник.

Съседните страни
Фокусът на операциите на МКЧК в Египет и Тунис е насочен към подкрепа на Египетския и Тунизийския Червен полумесец за справянето с продължаващия приток на бежанци и на възвръщенци, както и в подготовката за евентуален допълнителен наплив на бежанци. В този контекст МКЧК работи в тясно сътрудничество с Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец, за да осигури ефективна и координирана подкрепа на работата на Националните дружества на Египет и Тунис и да помогне на техните всеотдайни доброволци, предоставящи основни услуги на засегнатите. МКЧК в партньорство с действащите на място Национални дружества продължава да помага на хората на границите с Египет и Тунис чрез широка програма за възстановяване на семейните връзки да се свържат с техните семейства и близки.