НОВИНИ

23.03.2011 г.
Японският Червен кръст разширява хуманитарната си дейност в подкрепа на пострадалото население в Япония
Основните усилия на Японския Червен кръст в координация с японското правителство са насочени към хуманитарно подпомагане и облекчаване на положението на над 360 000 разселени и/или евакуирани, приютени в повече от 2 150 евакуационни центрове в 16 префектури, главно в училища и други обществени сгради.
Паралелно се полагат усилия за подпомагане на над 800 000 домакинства, останали без вода, и на повече от 220 000 - без електричество.
До сега хуманитарната помощ, изпратена от Японския Червен кръст в засегнатите региони, включва: 383 000 одеяла, 20 760 комплекта за спешна хуманитарна помощ (транзистор, фенерче, хавлиени кърпи, брошура за поведение при бедствие и т.н.), 55 000 бутилки с вода, дарени от японска верига супермаркети. Закупуват се от различни части на Япония памперси, бебешка храна, фланелки и маски за лице за около 100 000 души. Японският Червен кръст мобилизира доброволците си от всички 47 префектури за раздаване на хуманитарни помощи в засегнатите региони.
Приоритетните нужди - особено в трите най-засегнати префектури в Иуате, Мияги и Фукушима са гориво, временен подслон, храни, санитарни материали, дрехи, лекарства и домакински уреди. Лошото време в последните няколко дни възпрепятства усилията за спешна хуманитарна помощ и влошава положението в евакуационни центрове, където хората страдат от студа. Увеличава се и броят на заболелите от инфекциозните заболявания /грип и др./.
Психологическото въздействие на бедствието върху оцелелите става все по-очевидно. Евакуираните, особено по-възрастните хора и децата, страдат от пост-травматичен стрес. Екипи от медицински сестри за психо-социална подкрепа на Японският Червен кръст оценяват ситуацията в засегнатите райони и оказват подкрепа на страдащите.
Особено безпокойство предизвиква състоянието на възрастните хора, нуждаещи се от лекарства за хронични заболявания, както и на хората с увреждания, настанени в центровете.
Японският Червен кръст осигурява медицинска помощ на засегнатите, посредством десетки медицински екипи, работещи в болниците на Червения кръст и мобилни клиники. От 21 март, общо 249 медицински екипа, с общ състав от над 735 души, са разположени в засегнатите префектури.
В уеб сайта на МКЧК за възстановяване на семейни връзки - адрес http://www.familylinks.icrc.org/eng/familylinks-japan, който дава възможност на гражданите да търсят своите изчезнали близки, както и на хората, желаещи да съобщят, че са в безопасност, до момента са се регистрирали 5103 души, от които 1359 японци.
МФЧК/ЧП подпомага Японския Червен кръст с екипи на място за оценка на ситуацията, координация на международната подкрепа и подготовка на възстановителни дейности.

Президентът на Японския Червен кръст и МФЧК, г-н Тадатеру Коное, посети най-засегнатите райони в префектури Иуате и Мияи с екип за оценка на Японски Червен кръст.
Допълнителна помощ ще бъде оказана на засегнатото население, при настаняването на хората в новоизграждащите се 33 175 сглобяеми жилища.
Българският Червен кръст продължава набирането на средства по специално разкритата от организацията банкова сметка в подкрепа на пострадалите от земетресението в Япония:

УНИКРЕДИТ БУЛБАНК АД
IBAN: BG 64 UNCR 7630 1078 6609 13;
BIC: UNCRBGSF;
БЪЛГАРСКИ ЧЕРВЕН КРЪСТ
(За пострадалите от земетресението в Япония).


Набрани средства по банковата сметка до 13:00 на 15 април 2011 г. 191 429 лева.

Активиран е и кратък номер 1255 (за трите мобилни оператора) за набиране на парични дарения чрез SMS съобщения.
Дарения могат да се направят и on-line на интернет страницата на БЧК – www.redcross.bg.
В централата на БЧК и в областните червенокръстки организации непрекъснато постъпват запитвания за актуалните нужди и възможностите за дарения. Националното дружество приема с благодарност финансови средства, които ще бъдат предоставени по специална банкова сметка на Японския Червен кръст за дейностите, свързани с подпомагане на засегнатите от природното бедствие и за възстановителните работи след острата фаза на бедствието.