НОВИНИ

15.03.2011 г.
БЧК изразява солидарност с Японския Червен кръст
За три дни Японският Червен кръст е създал организация за подпомагане и настаняване на пострадалите от североизточните райони на Япония и смята, че капацитетът на националното дружество е достатъчен
Японският Червен кръст (ЯЧК) в момента е мобилизирал хиляди свои специално обучени доброволци, които оказват съдействие на останалите без дом и евакуираните жители, засегнати от катастрофалното земетресение на 11 март т. г. и последвалото цунами. На пострадалите се осигурява временен подслон. Вече са раздадени над 65 000 одеяла. 85 мобилни медицински екипа (735 лекари, медицински сестри и доброволци) осигуряват първа помощ, здравна и психосоциална подкрепа.
За бедстващите непрекъснато се осигурява топла храна, чиста питейна вода, почистване на отпадъците и др.
От вчера в засегнатите региони е и екип на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец начело с председателя на Федерацията Тадатеру Коное – президент на Японския Червен кръст.
Съвместно с МКЧК е създаден специален сайт на пет езика за издирване на изчезнали хора - http://www.familylinks.icrc.org.
За три дни ЯЧК е създал организация за подпомагане и настаняване на пострадалите от североизточните райони на Япония и смята, че капацитетът на националното дружество е достатъчен за осигуряване на местна подкрепа.
От много национални дружества на Червения кръст и Червения полумесец пристигат съболезнователни адреси и предложения за подкрепа и съдействие.
Японският Червен кръст засега няма да обявява национална и международна кампания за помощ, но ще приема дарения в специално открита за целта банкова сметка както от японската общественост, така и от чужбина. Даренията, получени от национални дружества на Червения кръст и Червения полумесец, ще се използват за отпускане на безвъзмездна помощ на пострадалите или за възстановителни дейности, предприети от Японския Червен кръст.
Българският Червен кръст следи с тревога ситуацията в Япония, изразява своята солидарност с действията на Японския Червен кръст и открива специална банкова сметка със собствен принос от 8 000 швейцарски франка. Българските граждани, желаещи да подкрепят усилията на хуманитарната организация, могат да направят своите дарение на специално откритата банкова сметка (в лева):
УНИКРЕДИТ БУЛБАНК АД
IBAN: BG 64 UNCR 7630 1078 6609 13
BIC: UNCRBGSF
БЪЛГАРСКИ ЧЕРВЕН КРЪСТ (За пострадалите от земетресението в Япония).


Българският Червен кръст поддържа непрекъсната връзка с Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец (www.ifrc.org) и с посолството на Япония у нас.