НОВИНИ

27.01.2011 г.
Председателят на БЧК Христо Григоров отново декларира своята партийна необвързаност
С наближаването на изборите и ескалацията на предизборното напрежение в последните седмици отново се появиха слухове и догадки за евентуално участие на председателя на БЧК в президентските или местните избори.
Независимо от направената категорична декларация още през м. декември м. г., че Христо Григоров няма да се кандидатира за каквато и да било изборна длъжност, интересът към евентуалната му кандидатура продължи.

Председателят на Българския Червен кръст се чувства длъжен още веднъж да заяви, че в никакъв случай и на никаква цена няма да се включи в какъвто и да било политически проект.

Г-н Григоров отново декларира, че не е обвързан с нито една политическа партия или политик и смята за задължително изискване към ръководителя на най-голямата хуманитарна организация у нас да стои на еднаква дистанция от всички политически сили у нас – парламентарно представени или извън парламента.

Христо Григоров няма политически амбиции и е дълбоко удовлетворен от работата си за осъществяване на високо хуманните каузи на Българския Червен кръст и за издигане на влиянието и силата на гражданското общество в България. Той може да влияе на политическите процеси у нас единствено и само чрез адекватна експертиза по силата на дългогодишния си опит като председател на БЧК и общественик.

Тази декларация по никакъв начин не означава, че г-н Христо Григоров е без политически пристрастия и мнение за политическата система у нас, но никога не би ги афиширал публично и ще запази пълната си безпристрастност към процесите в политическата сфера.