НОВИНИ

06.01.2011 г.
БЧК се включи в празника Богоявление
БЧК взе активно участие в осигуряването на проявите с водни спасители
Варна
За трета поредна година Анжел Димитров извади дървения кръст от водите на Черно море във Варна. Анжел е спасител от три години и успя да победи други 37 участници, надпреварвали се да извадят кръста от водата по повод Йорданов ден. През миналата година Анжел Димитров оказа първа помощ на три момичета, давещи се едновременно.
По традиция във Варна Йорданов ден се отбелязва с голям интерес. В 10 часа граждани и гости на града се събират пред Катедралния храм „Св. Успение Богородично” и с шествие достигат до морето. Там пред очите на стотици хора кръстът се хвърля в морето.

Видин
На градския плаж до крепостта “Баба Вида” се проведе традиционното хвърляне на кръста във водите на Дунав на Йордановден”. БЧК – Видин взе активно участие в осигуряването на прояват с водни спасители и подкрепителен пункт, обслужван от доброволци на БМЧК. Шестима доброволци – водни спасители, съвместно със служители на Гражданска защита, подсигуриха безопасността на всички, които скочиха във ледените води за ваденето на кръста. Оборудвани със спасителни жилетки и буйове спасителите от двете лодки бяха в готовност да помогнат. Всеки ентусиаст, борил се за кръста, бе посрещнат с топло одеяло и чаша чай от доброволците на БМЧК.
Пръв достигна до светинята 18-годишният Николай Кръстев, ученик в Професионална гимназия по облекло и хранене “М. Георгиев”, който е и републикански шампион по двуместен кану-каяк.