НОВИНИ

05.03.2024 г.
БЧК ПОЧЕТЕ ПАМЕТТА НА ГЕРОИТЕ-МЕДИЦИ

Председателят на БЧК акад. Христо Григоров произнесе кратко слово, в което каза: „Преди 31 години, по инициатива на Българския Червен кръст, паметникът, пред който сега стоим, беше тържествено осветен по каноните на източноправославната църква за първи път от своето създаване, а на него са изписани 531 имена на загинали български и чуждестранни медици“.  Той припомни, че Докторският паметник е изграден преди 140 години с дарения и призова „Нека всички заедно, обединени, да вървим напред, по пътя на доброто. Никога няма да забравим направеното за нашата свобода". 


Специален гост на церемонията беше вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова. В словото си тя отбеляза, че паметникът съдържа не просто имената на медицинските чинове, загинали за свободата на България, а нашата памет. „Всяка пролет идваме тук, за да поставим венци и цветя, защото паметта е жива и не е подвластна на политически календари или на конюнктура, а единствено на онова, което носим всички българи в сърцата си – признателността, и самочувствието на един народ, който възкръсва за нова държава”. 

Вицепрезидентът благодари на Българския Червен кръст, че всяка година организира гражданското поклонение пред Докторския паметник и припомня историята и изтъкна, че дейността на БЧК е особено ценна днес, в контекста на въоръжения конфликт в Украйна. „Вие показвате, че в 21 век по-важен от изкуствения е естественият интелект. Със себеотрицателната си дейност, която не познава ден и нощ, лято и зима, вие дърпате особени струни в човешката душа – на доброто, на милосърдието и на подадената ръка. Дано доброволчеството ви заразява все повече хора“, пожела Йотова.

На церемонията присъстваха и министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков, представители на Военномедицинска академия, на съсловни организации, граждани, а панихида в памет на загиналите медици отслужи Негово Преосвещенство епископ Поликарп Белоградчишки, викарен епископ на Софийския митрополит Патриарх български.

Венци пред Докторския паметник бяха поднесени от името на президента Румен Радев, на вицепрезидента Илияна Йотова, на Министерството на здравеопазването, на БЧК, на Българския лекарски съюз, на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, на Военномедицинска академия, на болница УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, на Александровска болница, от името на посолството на Русия и др.