НОВИНИ

30.09.2023 г.
Украински Червен кръст благодари на БЧК
Генералният директор на УЧК Максим Доценко: Благодаря на всички българи за помощта, която продължават да ни оказват „За мен е удоволствие и чест да бъдат тук и да мога лично да Ви благодаря за всичко, което направихте и продължавате да правите не само за Украйна, но и за украинците в България, защото нашите хора са във Вашите ръце“. Това каза генералният директор на Украинския Червен кръст Максим Доценко, който беше на двудневно посещение в България. "Българският Червен кръст беше първото национално дружество, което ни изпрати хуманитарна помощ – около 300 тона. Но основната помощ е това, което БЧК продължава да прави за украинците в България, които са повече от 70 000. И това включва не само материална и финансова помощ, но и психологическа и психосоциална подкрепа, както и обучения по български език, за да може да се улесни тяхната интеграция“, каза още той.

По време на визитата си Максим Доценко беше придружаван от бесарабската българка Ирина Бойчева, която е директор „Стратегически партньорства и международно сътрудничество“ в УЧК. „За мен е особено вълнуващо да бъда тук, защото не само имам възможност да изкажа благодарността си, но и да се върна назад към своите корени, към страната на моите предци“, сподели тя.

По време на визитата си, представителите на УЧК се срещнаха с Националния съвет на БЧК, с председателя акад. Христо Григоров и с генералния директор проф. д-р Красимир Гигов, които връчиха на гостите почетен плакет. На среща с екипа на БЧК бяха представени дейностите по подпомагане на украинските граждани, получили временна закрила в България и намиращи се на територията на страната. Главният секретар д-р София Стоименова и зам. генералният директор д-р Надежда Тодоровска поставиха акцент върху продължаващата подкрепа за семействата, работата по интеграцията на децата в български учебни заведения и партньорствата с различни институции и организации. Представителят на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец Джеймс Белами, който ръководи заедно с директора на дирекция „Мениджмънт на бедствията“ Ясен Сливенски Апела на БЧК в подкрепа на украинските граждани в България, финансиран от МФЧК/ЧП представи различните направления, по които се осъществява подпомагането, както и дейностите, свързани с предстоящия зимен период. От своя страна генералният директор на УЧК запозна българската страна с дейността на организацията и сподели предизвикателствата, пред които е изправена.

В рамките на посещението, Максим Доценко и Ирина Бойчева, придружавани от представители на БЧК, проведоха срещи с извънредния и пълномощен посланик на Украйна в Република България Н. Пр. Олеся Илашчук и със зам.-министъра на външните работи Ирена Димитрова, по време на които бяха обсъдени спомагателната роля на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец, както и трансграничното сътрудничество, значението на навременната хуманитарна помощ, подкрепата от България и сътрудничеството за развитие с оглед големия брой (6 милиона) вътрешно разселени лица и нуждаещи се.