НОВИНИ

29.06.2023 г.
Kампания "Алкохолът е лош шофьор“

Повече от половината българи смятат, че алкохолът в кръвта по време на шофиране трябва да е 0.0 промилаПовече от половината българи смятат, че допустимото количество алкохол в кръвта по време на шофиране трябва да е 0.0 промила, а едва 20% подкрепят, че 0.2 - 0.5 промила е допустима граница. Данните са от национално проучване, проведено по повод 15-ата годишнина на кампанията „Алкохолът е лош шофьор“ по поръчка на „Каменица“ АД.

Близо 84% от българите определят шофирането след употреба на алкохол като причина за войната по пътищата, сочат още резултатите от допитването. Сядането зад волана в нетрезво състояние се нарежда на второ място като посочена предпоставка за ПТП, след нарушаването на правилата за движение - посочено от над 90%.

Проучването бе представено на специално събитие за медии и партньори на кампанията „Алкохолът е лош шофьор“, на което присъстваха представители на Българския Червен кръст (БЧК), Министерството на вътрешните работи (МВР) чрез отдел „Пътна полиция“, и Съюза на българските автомобилисти (СБА), както и корпоративни партньори на кампанията и представители на мото общности от столицата като заинтересовани страни в борбата срещу шофирането в нетрезво състояние. Всички гости имаха възможността да преживеят уникална VR симулация на управление на състезателен автомобил или болид, включително и симулация на шофиране под въздействието на алкохол.

Данните от проучването за нагласите относно пътната безопасност представи Юлиан Добрев, водещ социолог и Директор „Анализи” в BluePoint. Интересен извод от изследването е, че 76.4% от запитаните твърдят, че не консумират никакъв алкохол, когато са с колата, а близо 90% от българите определят себе си като ,,шофьор за пример”, като на спонтанно ниво, участниците дефинират понятието като човек, който спазва правилата за движение (43.5%).

Респондентите споделят, че избягват да се качват в колата на човек, за когото знаят, че е употребявал алкохол, като едва 17% признават, че им се е случвало 1-2 пъти да се возят при познат, който е консумирал едно питие. Малко над 70% декларират, че предпочитат да оставят колата си, когато излизат и знаят, че ще употребяват алкохол.

„Българският Червен кръст е сред партньорите на „Алкохолът е лош шофьор“ заедно с  Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“, Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“, Българската асоциация на пострадали при катастрофи, Асоциация за квалификация на автомобилистите в България, компаниите „Red Zone” и “Top Rent-a-Car”, както и Сдружението на жените мотористи в България, BG Riders и „Безопасно с мотор на пътя“.

Проучването за нагласите към шофирането и употребата на алкохол е проведено сред 407 активни шофьори в България, на възраст от 18 до 65 години, чрез онлайн анкета сред градското население, през май 2023 година, от BluePoint, всички данни могат да бъдат разгледани ТУК>>>