НОВИНИ

07.06.2023 г.
БЧК с демонстрация по случай Седмицата на водното спасяване в столичното 55-то СУ
Седмица на водното спасяване
5 - 11 юни
Във връзка с традиционната Седмица на водното спасяване (5 - 11 юни) деца от начален курс на обучение от 55 СУ „Петко Каравелов“, под ръководството на инструктор, демонстрираха умения за оказване на помощ при воден инцидент с подръчни средства от разстояние. Малчуганите показаха и теоретичната си подготовка, получена по образователната програма на БЧК „Приятели с водата“. Демонстрация на различни видове техники с използването на спасителни средства направиха и състезателите от националния отбор по водно спасяване на Българския Червен кръст, които достойно представиха страната ни на Световното първенство в Ричоне, Италия, през миналата година.

За 2022 г. България се нарежда сред страните в света с ниски нива на воден травматизъм – 1,2 на 100 хиляди души население“, посочи доцент Стоян Андонов, председател на Националната комисия по водно спасяване и член на НС на БЧК. По думите му преди 20 години са отчитани по 200-250 удавяния на година, като процентът на децата е бил една трета.

За миналата година броят на удавилите се е 78, от които 24-ма са се удавили в морето, а останалите – във вътрешни водоеми, като от общия брой 10 са били деца“, каза директорът на Водно-спасителната служба към БЧК Антон Налбантов.

От началото на тази година до 1 юни са се удавили 20 души, от които двама – в морето, а 18 – във вътрешни водоеми. Най-много са удавянията в река. Към момента няма удавени деца, посочи още Налбантов. Удавените деца през последните години основно са от ромската общност и затова БЧК организира обучение на деца и възрастни сред общността, като за целта помагат медиатори. Има идея за съвместни курсове с кандидати за водни спасители, осигурени от концесионерите на плажовете, като според Антон Налбантов сезонът ще бъде подсигурен с достатъчно спасители.

За първите пет месеца на тази година Водно-спасителната служба е обучила 390 спасители, а през миналата година - 900.

През 2022 г. водните спасители към Българския Червен кръст са спасили от удавяне 4 853 души.