НОВИНИ

01.03.2023 г.
БЧК ПОЧЕТЕ ПАМЕТТА НА ГЕРОИТЕ-МЕДИЦИ

В навечерието на 145-та годишнина от Освобождението на България БЧК отдаде почит пред Докторския паметник и се преклони пред паметта на медиците, загинали, спасявайки човешки живот сред ужаса на сраженията, в окопите и лазаретите по време на Руско-турската освободителна война.

Председателят на БЧК акад. Христо Григоров произнесе кратко слово, в което каза: „Преди 30 години, на 2 март 1993 г. по инициатива на Българския Червен кръст, паметникът, пред който сега стоим, беше  тържествено осветен по каноните на източноправославната църква за първи път от своето създаване 110 години по-рано. Днес, ние сме отново тук, за да спазим традицията. През последните няколко години преживяхме много. Но успяхме отново да докажем, че заедно можем и ще продължим да устояваме на превратностите на времето. Дължим го на тези 531 имена и на хилядите незнайни герои, които ни предават своя завет от каменните страници на паметника. Завет, който неотклонно следват българските червенокръстци и военните медици. Дълбок поклон пред святото дело на героите!“

Специален гост на церемонията беше вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова. В словото си тя отбеляза, че когато хората преминават покрай този паметник, сякаш всички стъпват на пръсти, за да не смутят съня на медицинските сестри, на лекарите, на санитарите и на хората, които не са пожалили най-святото, най-скъпото, за да я има днес свободна България.

Вицепрезидентът благодари на председателя на БЧК акад. Христо Григоров и на Българския Червен кръст. „Днес повече отвсякога имаме нужда от вас – при конфликти, природни бедствия, имаме нужда от лекарите, за които се сещаме само тогава, когато бедствието е надвиснало над главите ни“, каза вицепрезидентът.

БЧК отново показа как може да бъде остров на спасението. Вие бяхте на първите линии, когато трябваше да посрещнете хората, бягащи от войната", изтъкна Илияна Йотова по повод дейността на организацията по подпомагането на украинските граждани, потърсили закрила в България.  „Иска се много особена човешка душа, за да издържиш на тази мъка и да видиш най-накрая искрицата надежда в очите на тези хора, затова заслужавате нашата благодарност“, каза още тя.

Пред събралите се да почетат паметта на героите-медици вицепрезидентът открои и ролята на Българския Червен кръст в спасителните дейности в съседна Турция след катастрофалното земетресение от 6 февруари 2023 г. и хуманитарната помощ за двете засегнати страни – Турция и Сирия. „Всичко това беше възможно благодарение на изградената от вас голяма и авторитетна мрежа от доброволци“, каза в заключение Илияна Йотова.

Венци пред Докторския паметник бяха поднесени от името на президента и вицепрезидента на Република България, от министър-председателя, министъра на вътрешните работи, министъра на здравеопазването, министъра на труда и социалната политика, министъра на отбраната, началника на отбраната, Българския Червен кръст, омбудсмана на Република България, Българския лекарски съюз, Асоциацията на специалистите по здравни грижи, Военно-медицинска академия, Александровска болница, Руското посолство в София и Руския културно-информационен център. В поклонението се включиха и десетки граждани.