НОВИНИ

16.02.2023 г.
БЧК с благодарност от Република Турция

На среща, провела се в централата на Българския Червен кръст, посланикът на Република Турция в България Н. Пр. Айлин Секизкьок изрази благодарността на турската страна към организацията за бързата реакция и адекватната и навременна подкрепа, оказана веднага след катастрофалното земетресение от 6 февруари 2023 г., засегнало Турция и Сирия и отнело живота на повече от 40 000 души.

Пред председателя на БЧК акад. Христо Григоров и генералния директор проф. д-р Красимир Гигов, посланик Секизкьок подчерта, че ако досега се е казвало, че България е приятелска и съседна страна, то сега тя вече е братска.

От своя страна, ръководството на Българския Червен кръст благодари за добрата организация на турската страна, топлия прием и подкрепата, оказана на екипа за търсене и спасяване на Планинската спасителна служба при БЧК, който отпътува за Турция още в първия ден и се включи в спасителните дейности на място.

По време на срещата, Нейно Превъзходителство повтори отправения от страна на Турския Червен полумесец апел за ограничаване на материалните дарения, с изключение на зимни палатки и специализирани отоплителни уреди за тях, както жилищни контейнери (фургони).

Международното движение на Червения кръст и Червения полумесец също призова всички партньорски организации за приоритизиране на финансовата помощ за Турция и Сирия.

Всеки, който желае да подкрепи националната кампания на Българския Червен кръст в помощ на пострадалите от земетресението в Турция и Сирия може да го направи чрез специално разкритата банкова сметка:

БЪЛГАРСКИ ЧЕРВЕН КРЪСТ

УНИКРЕДИТ БУЛБАНК АД

IBAN: BG64UNCR76301078660913

UNCRBGSF  (За пострадалите от земетресението )


Онлайн, през сайта на Българския Червен кръст>>>

или чрез SMS на стойност 1 лв. на кратък номер 1466 за всички мобилни оператори.

Българският Червен кръст изказва своята дълбока благодарност на хилядите индивидуални и корпоративни дарители за доверието и за оказаната подкрепа