НОВИНИ

07.12.2022 г.
За 11 месеца планинските спасители са оказали помощ на 2185 пострадали в планините

Пресконференция относно готовността на ПСС за зимния сезон

Планинските спасители са оказали помощ на 2185 пострадали в планините в периода 1 януари - 5 декември тази година. Това съобщи Емил Нешев, директор на Планинската спасителна служба (ПСС) към Българския Червен кръст (БЧК) по време на пресконференция относно готовността службата за зимния сезон. И към момента планинските спасители вече са напълно оборудвани и подготвени да посрещнат активния туристически сезон, посочи председателят на БЧК акад. Христо Григоров. Той подчерта, че планината, особено през зимата е изключително привлекателна, но към нея трябва да се подхожда с уважение и внимание.

Планинската спасителна служба на БЧК има капацитета да окаже експертна помощ в създаването на структура, занимаваща се със спасяване от въздуха. Тя е единствената служба в България, която може да организира обучение със специализираното устройство Petzl Lezard – един от задължителните елементи при съвременното хеликоптерно спасяване. „Разполагаме със съоръжения и с кадри, имаме и опит. С огромно нетърпение очакваме кога ще се появят хеликоптерите в България, тъй като тяхната липса е осезаема“, заяви Емил Нешев.

Председателят на УС на ПСС Веселин Ганчев благодари на всички спонсори и дарители, които през изминалата година са подкрепяли каузата на ПСС. По думите му съвременните изисквания по отношение на екипировката и апаратурата постоянно нарастват, а с това и необходимостта от допълнителни финансови средства.

Главният секретар на БЧК и член на УС на ПСС д-р София Стоименова призова за извършване на належащи промени в Закона за защита при бедствия и аварии, както и в Кодекса на труда, които ще позволят доброволците да бъдат освобождавани от работа по време на спасителни акции. „Това е особено важно за планинските спасители, тъй като службата разполага с 47 щатни и над 500 доброволни спасители“, припомни д-р Стоименова.

По време на пресконференцията отново бяха припомнени най-важните правила за безопасност в зимната планина: предварително планиране на маршрута, подходяща екипировка, заредени мобилни телефони и при възможност допълнителна батерия, достатъчно висококалорична храна и течности.Повече информация за дейността на ПСС през 2022 г. можете да видите в прикачения файл.