НОВИНИ

27.09.2022 г.
Планински спасители и водачи на кучета проведоха есенната си подготовка.

Кучета спасители и техните водачи направиха специална демонстрация на техники и умения за работа при бедствия и аварии, както и при търсене на изгубени хора. Демонстрацията беше част от обучителен курс за кучета и водачите им от отрядите в цялата страна, организиран от Планинската спасителна служба (ПСС) на БЧК в Националния учебно-логистичен център на БЧК в с. Лозен.

Новост в обучението беше работата с GPS приемници със система за проследяване на кучета на Garmin. Групата за спасяване с кучета вече разполага с 19 такива устройства, които предоставят възможност за по-добро наблюдение върху кучето – неговото местоположение и поведение във всеки един момент. 10 от тях са осигурени от фирма Геотрейд Иванов ООД, а останалите са закупени със средства от дарения.

България е сред първенците в Европа в обучението на кучета спасители. ПСС  има своя школа, водена от трима инструктори с международна квалификация. В момента в България има 23 кучета спасители, а най-малкият член на спасителния екип е 11-месечната немската овчарка Франки. Има и кучета, които са в процес на обучение и скоро ще бъдат готови за работа.Едно куче работи с един водач цял живот и живее в неговото семейство, а оперативната двойка водач - куче е за цял живот