НОВИНИ

12.09.2022 г.
Психолози на БЧК влизат в най-засегнатите от наводненията карловски села
Контактния център на БЧК 080011466

От утре, 13 септември 2022 г. (вторник), психолози на Българския Червен кръст започват посещения при хората в най-засегнатите от наводненията населени места в община Карлово. Целта е да бъде оказана психосоциална подкрепа на всеки, който има нужда от такава. Психолозите ще бъдат разделени в два екипа. От рано сутринта те ще са в селата Каравелово и Богдан.

Психолозите ще посещават по домовете предимно възрастни, самотни и трудно подвижни хора. На място ще бъде направена оценка дали има необходимост да бъдат сформирани допълнителни екипи, каква да е интензивността на посещенията и има ли нужда хората да бъдат насочвани към специалист.

Всички нуждаещите се от психологическа подкрепа могат да я получат и на безплатния телефон на Контактния център на БЧК 080011466 или чрез онлайн връзка.

Психолозите на Червения кръст работят по специално разработени методики за действия при бедствени ситуации. Преживяното от хората в община Карлово, неминуемо води до т.нар. „травматичен стрес“, а потърпевши от него са не само пострадалите, но и техните близки. Работата на професионалистите от БЧК е да облекчат непосредственото психическо страдание след преминаване на първоначалния шок от сполетялото ги бедствие.

И до момента, в рамките на първоначалната помощ, оказвана от Червения кръст на жителите на наводнените карловски села, психолозите бяха част от екипите на място, но от утре започват индивидуална работа с хората по места.