НОВИНИ

02.06.2022 г.
БЧК продължава да подпомага пострадалите от конфликта в Украйна

В усложнената обстановка по преместването на украинските граждани в  различни части на страната БЧК продължава подпомагането им в координация с държавните институции и местната власт.

Веднага след стартирането на процеса на релокиране, по искане на Министерски съвет, БЧК спешно осигури хранителни пакети за 9500 украински граждани, намиращи се в центрове за настаняване, на жп гари, транзитни пунктове и др.  Осигурените от БЧК 66 500 хранителни пакета са за подпомагане за период от 7 дни.

БЧК осигури в спешен порядък /в рамките на един ден/ над 500 походни леглаоборудвани с матраци, завивки, спално бельо и възглавници за релокирани украински граждани в буферния център ВПД  „Сарафово“,  за Военен клуб- Русе и Военен клуб- Варна.

БЧК продължава осигуряването и на бебешки адаптирани млека и детски храни, пюрета и хигиенни материали за деца на украински граждани от 0 до 3 години.

Всички средства за подпомагане на засегнатите украински граждани  са от дарения на българските граждани и фирми по Националната кампания на БЧК за подпомагане на засегнати от конфликта в Украйна.

Ръководството на БЧК благодари на доброволците и служителите, които в този изключително тежък момент са денонощно на своя пост и осъществяват отговорно хуманитарната си мисия.