НОВИНИ

20.04.2022 г.
ПРОГРАМА НА БЧК ЗА НАСЪРЧАВАНЕ НА ВАКСИНИРАНЕТО

Българският Червен кръст, изпълнявайки своята мисия да работи за опазване здравето и живота на българските граждани, продължава и дейностите си в отговор на пандемията от COVID-19. Организацията кандидатства с разработена комплексна програма, която беше одобрена и спечели финансиране в размер на над 3 000 000 лв. от Американската агенция за международно развитие (USAID) чрез Глобалния апел на Международната Федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец (МФЧК/ЧП).


Реализирането на програмата има за цел разширяване на ваксинационния обхват и подпомагане на най-засегнатите общности от вируса, като дейностите ще бъдат адаптирани и съобразени с усложнената ситуация във връзка с конфликта в Украйна и необходимостта от подпомагане на нови уязвими общности. Ще бъдат реализирани следните активности:

Ще бъдат осигурени 5 мобилни ваксинационни пункта; 

На 52 000 души от уязвими групи, засегнати от COVID-19, ще бъдат предоставени лични хигиенни пакети;

3 485 уязвими деца ще получат образователни и творчески комплекти;

Ще бъдат организирани промоции на здравето и здравни практики за ромски общности в страната съвместно с Националната мрежа на здравните медиатори;

Ще продължи подкрепата за запазване на психичното здраве на нуждаещи се чрез 1500 безплатни психо-социални консултации от квалифицирани психолози чрез горещата телефонна линия на Контактния център на БЧК и чрез онлайн чат бот за предоставяне на актуална и достоверна информация.

Ваксинационното покритие в България не е на необходимото ниво. Около 2 млн. души все още не са се срещали с коронавируса, което значи, че не сме добре защитени. Отпадането на мерките на този етап е добра новина, но не трябва да забравяме и не можем да бъдем спокойни, че епидемията отива към своя край и няма да се завърне отново през есента. Вярваме, че чрез реализирането на тази отговорна програма, Българският Червен кръст ще помогне на хиляди граждани да изберат здравето пред страха и да се ваксинират, както го направиха милиарди хора по света“, сподели проф. д-р Красимир Гигов, генерален директор на Български Червен кръст, при откриването на дейностите по програмата.

„Докато светът започва да се възстановява от най-тежкия период на пандемията, трябва да останем бдителни и да продължим да пазим най-уязвимите между нас от нова вълна от COVID-19 в България. Тази инициатива на Българския Червен кръст, финансирана от Американската агенция за международно развитие (USAID), ще подпомага директно тези, които са в най-голяма нужда и ще продължи ефективната работа, чрез която ще сложим край на тази пандемия. Заедно все повече се приближаваме към победата над Covid-19“, каза Н. Пр. г-жа Херо Мустафа, посланик на САЩ в България.

Благодарим за подкрепата на USAID, благодарим за доброто сътрудничество с Български Червен кръст. За съжаление, опасността от COVID-19 не е отминала. От първи април не сме в извънредна епидемична обстановка, но коронавирусната инфекция е тук“, сподели проф. Асена Сербезова, министър на здравеопазването и допълни „Всяка сутрин през Единния информационен портал виждаме числа от 85% до 100%, които обозначават тези хора, които са загубили битката с COVID-19 и са били неваксинирани. Ние продължаваме да правим всичко възможно, съвместно с Български Червен кръст, да осигурим здраво население.“

С подкрепата на Международната Федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец, USAID и Посолство на Съединените американски щати в България, БЧК се стреми да достигне с надеждна информация до повече от 500 000 души и с директно подпомагане до над 55 000 души в цялата страна.