НОВИНИ

08.03.2022 г.
БЧК И СОФИЙСКАТА СВЕТА МИТРОПОЛИЯ ЩЕ СИ СЪТРУДНИЧАТ
В ПОДПОМАГАНЕТО НА ПОСТРАДАЛИТЕ ОТ КОНФЛИКТА В УКРАЙНА

Българският Червен кръст (БЧК) и Софийската света митрополия ще си сътрудничат в подпомагането на пострадалите от конфликта в Украйна, в рамките на Националната благотворителна кампания на БЧК. За това се обединиха по време на работна среща ръководството на БЧК и Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

Православната църква е традиционен партньор на БЧК при реализирането на редица хуманитарни каузи в подкрепа на уязвими хора в кризисни ситуации. Това сподели в началото на срещата генералният директор на БЧК проф. Красимир Гигов. От своя страна епископ Поликарп благодари на БЧК за бързата реакция в организирането на помощ за пострадалите в Украйна. Той добави, че с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, отдел „Милосърдие и благотворителност“ при Софийска митрополия, стартира дарителска кампания по набиране на средства за пострадалите. Така Софийска епархия се присъединява към усилията на БЧК за подпомагане на пострадалите. Софийската света митрополия ще предостави и възможност за настаняване на около 80 бежанци от Украйна в част от манастирите в Софийска епархия. Ще бъдат поставени кутии за набиране на дарения в 46 храма в Епархията. Всички набрани средствата по дарителската кампания ще бъдат предоставени на БЧК в помощ на пострадалите от конфликта.

Българският Червен кръст изразява дълбоката си благодарност към инициативата на Софийската света митрополия и съпричастността към пострадалите в Украйна.