НОВИНИ

07.02.2022 г.
ХАКВАНЕТО НА ДАННИТЕ НА НАЙ-УЯЗВИМИТЕ В СВЕТА Е ВЪЗМУТИТЕЛНО

Скорошната кибератака, насочена към хуманитарни данни на 515 000 души, беше обида за човечеството, застрашавайки тези, които вече страдат от последиците на война или бедствие. Те принадлежат на хора, разделени от семействата си поради конфликти, миграция и природни бедствия, изчезнали, задържани лица и техните семейства. Тези данни са на хора от цял свят, поверяващи личната си информация на хуманитарна мрежа, от чиято помощ отчаяно се нуждаят.

Това не е отговорност, която сме поели с лека ръка. Международният комитет на Червения кръст (МКЧК) отдавна е наясно с опасността, че тези данни един ден могат да бъдат цел на подобна атака. Внедрихме редица подобрения през последните години, поради нарастващата заплаха от атаки за киберсигурността и работим с доверени партньори, за да поддържаме високи стандарти за защита на данните и системите.

Но атаката показва, че тези системи не са имунизирани срещу сложни кибер операции. И точно както хуманитарните работници не трябва да бъдат мишена на страните в даден конфликт, хуманитарните данни също трябва да се зачитат и да се използват само за хуманитарни цели.

Кибератака често означава пропуснати печалби или разкрити данни за кредитна карта. В този случай тези данни могат потенциално да бъдат използвани за причиняване на вреда на изключително уязвими хора, включително непридружени деца. Тази атака е нарушение на тяхната поверителност, безопасност и право да получат хуманитарна закрила и помощ.

Атаката също така навреди на способността на нашата глобална мрежа да намира изчезнали хора и да свързва отново семейства. Актуален пример е скорошното вулканично изригване и предизвикани от цунами наводнения в тихоокеанската островна държава Тонга. Работата ни за оказване на помощ на загрижени семейства и изчезнали хора е възпрепятствана. Същото важи и за нашата дейност, свързана с издирване на лица в конфликтни зони, като например афганистанци, бягащи от насилие.


Движението на Червения кръст и Червения полумесец се стреми да бъде най-доброто, което човечеството може да предложи. Ние помагаме на хората в най-лошите обстоятелства и защитаваме тяхното достойнство. Тази атака вреди на жизненоважната работа, за която допринасяме.

Към хората, чиито данни са били хакнати: знаем, че сте ни поверили лична информация и подробности за травматични събития във вашия живот. Искаме да знаете, че правим всичко възможно, за да възстановим услугите, които предлагаме по целия свят. Ще работим усилено, за да запазим доверието ви, за да можем да продължим да ви служим.

 


Роберт Мардини - Генерален директор на МКЧК;                                                      Проф. д-р Красимир Гигов, Генерален директор на БЧК

  

Цялото изявление  вижте в прикачения файл