НОВИНИ

30.11.2021 г.
1 декември – Световния ден за борба със СПИН

С редица прояви (виж в прикаченич файл) в цялата страна Българският младежки Червен кръст ще отбележи традиционно 1 декември – Световния ден за борба със СПИН

По традиция в рамките на Националната АНТИСПИН кампания Българският младежки Червен кръст ще отбележи 1 декември - Световен ден за борба със СПИН, който през тази година ще премине под обявеното от Обединената програма на ООН за СПИН (UNAIDS) мото „Да премахнем неравенствата. Да спрем СПИН. Да победим пандемиите.“.

За първи път този ден е отбелязан през 1988 година. Тогава Световната здравна организация, в стремежа си да насочи общественото внимание към проблемите на ХИВ/СПИН и да подчертае необходимостта от подкрепа и разбиране за хората, живеещи с ХИВ, обявява 1-ви декември за Световен ден за борба със СПИН.

От 1996 г. с отбелязването на този ден се заема Обединената програма на ООН за ХИВ/СПИН (UNAIDS). Оттогава Световният ден за борба със СПИН се превръща в начало на целогодишна кампания с акцент върху превенцията, образованието и информираността.

Според експертите на UNAIDS светът е застрашен от разширяващ се списък от пандемии. С навлизането в третата година от пандемията от COVID-19, ние също навлизаме в петото десетилетие на пандемията от СПИН. Действията, от които се нуждаем, за да сложим край на СПИН, също ще ни помогнат да спрем бъдещите пандемии. Становището на Световната здравна организация (СЗО) е, че ХИВ остава основен проблем за общественото здраве, който засяга милиони хора по света.  Разделението, неравенството и незачитането на човешките права са сред неуспехите, които позволиха на ХИВ да се превърне и остане глобална здравна криза. Сега COVID-19 изостря тези неравенства и поставя редица трудности при предоставянето на услугите, което поставя предизвикателства в живота на част от хората, живеещи с ХИВ.

Заради пандемията от COVID-19, ежегодната АНТИСПИН кампания в БМЧК се провежда предимно в онлайн среда, но не липсват и дейности на открито в няколко области с пряк контакт с гражданите (при спазване на наложените от здравните власти противоепидемични мерките).

Доброволците на БМЧК са изготвили плакати и кратки форми на е-образователни материали за превенция на ХИВ/СПИН и против дискриминацията срещу хората, живеещи с ХИВ, планирани са още игри, анкети, колажи, споделяне на клипове, онлайн обучения, открити уроци, лекции и дискусии – и всичко това направено от младите за връстниците им.

 „Обичай безопасно!“ – съветват от БМЧК.