НОВИНИ

19.11.2021 г.
Световен ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия
Под мотото:„Помним! Подкрепяме! Действаме!“

С резолюция на Асамблеята на Организацията на Обединените нации от 26 октомври 2005 година всяка трета неделя на м. ноември е обявена за Световен ден на възпоменание на жертвите на пътнотранспортни произшествия.

Под мотото: „Помним! Подкрепяме! Действаме!“ Българският Червен кръст и тази година ще се присъедини към  Министерството на вътрешните работи за отбелязването на Световния ден.

На 21 ноември светът отново ще си припомни за огромния брой пътнотранспортни произшествия, които взимат хиляди човешки животи и оставят в пъти повече пострадали с трайни  увреждания.

Ние сме част от тази действителност и не спираме да търсим начини за намаляване на жертвите от пътнотранспортни инциденти. Последиците от едно пътнотранспортно произшествие не може да са измерими и заменими, когато засягат човешкия живот. Човечеството ежедневно търпи загуби от пътни инциденти. Те могат да бъдат поправени само с усилията на всички - семействата на пострадалите при пътни злополуки, държавните институции и неправителствените организации. Целта е не само намаляване, а и достигане до нула на жертвите от пътни инциденти.

Нека не забравяме, че само за една година (2020 г.) по пътищата на страната при 5 710 тежки катастрофи са загинали 463 и са ранени 7 121 човека. За десетте месеца на тази година при 5 046 тежки пътни инцидента загиналите са 418, а ранените  6 347.

В световен мащаб акцентът продължава да е поставен върху паметта за фаталните събития, но и към силата на помощта и съпричастността, изразени с действия и вяра.

Днешният призив звучи оптимистично, нека се разпространява:

Ние НЕ искаме животът ни да е спомен за жертвите, а искаме да го живеем ЗАЕДНО!