НОВИНИ

29.09.2021 г.
Световен ден на сърцето
29 септември

През 1999 г. Световната федерация на сърцето заедно със Световната здравна организация обявяват по идея на президента на СЗО Антъни Де Луна (1997-1999 г.), 29 септември за Ден на сърцето.

В пресконференция организирана от Дружество на кардиолозите в България на тема: «Световен ден на сърцето – къде е България в кардиологичната карта на Европа?» участие взеха чл. кор. проф. д-р Асен Гудев, дмн., председател на Дружеството на кардиолозите в България, началник на Клиниката по кардиология в УМБАЛ „Царица Йоанна“ (ИСУЛ); проф. д-р Иван Груев, дм, ДКБ, Клиника по кардиология в НМТБ „Цар Борис III“ София; д-р Надежда Тодоровска, зам-генерален директор на БЧК; доц. Васил Велчев, ДКБ, председател на Дружеството по интервенционална кардиология (BulSIC) и д-р Васил Трайков, ДКБ, председател на Съсловно сдружение по кардиостимулация и електрофизиология в България (ССКЕБ).

Докато светът е фокусиран върху борбата с COVID-19, сърдечно-съдовите заболявания (ССЗ) продължават да бъдат най-честа причина за смърт. А вирусът има тежки последствия за пациентите със сърдечни заболявания. Сърдечносъдовите заболявания, както и инсултът, са водеща причина за смъртта на 18,6 милиона души всяка година. С отбелязването на Световния ден на сърцето се дава гласност на посланията за сърдечно здраве на Световната федерация на сърцето.

Тази година световния ден на сърцето преминава под мотото „Използвай сърцето си“. Кампанията свързва доброволци, организации, семейства, общности и управляващи, които се включват в инициативи, свързани с призив за подобряване здравето на всички членове на обществото. Акцентира върху здравето на сърцето и начините за превенция на сърдечно-съдовите заболявания, върху грижата за сърцето, контрола на сърдечно-съдовите заболявания посредством технологиите, поддържането на активен контакт с лекар, превенция на затлъстяването и заостряне на вниманието на хората върху спазването на принципите за здравословен начин на живот.

«Българският Червен кръст от години активно работи в посока подготовка на различни групи от населението за оказване на Първа долекарска помощ. Първите минути след настъпването на инцидент са най-решаващи и те могат да се окажат онази невидима граница между живота и смъртта». Това каза зам.-генералният директор на БЧК Надежда Тодоровска по веме на пресконференцията. Тя припомни, че едва 30% от българите са преминали еднократно подобно обучение, а според СЗО 5 г. е периодът, на който то трабва да бъде опреснявано.

Д-р Тодоровска открои важността от поставянето и използването на автоматични външни дефибрилатори на публични места от немедицински специалисти и апелира за адекватна нормативна уредба, която да позволи тяхната употреба. «Това може да помогне за спасяването на множество животи, включително на млади хора в активна възраст», каза още зам.-генералният директор на БЧК.