НОВИНИ

22.07.2021 г.
МФЧК/ЧП се присъединява към спасителната мисия в Средиземно море
Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец (МФЧК/ЧП) отправя спешен апел за предоставяне на животоспасяваща помощ.
МФЧК/ЧП се присъединява със спешен апел към спасителната мисия на SOS MEDITERRANEE’s в Средиземно море
Женева / Марсилия, 19 юли 2021 г. - Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец (МФЧК/ЧП) отправя спешен апел за предоставяне на животоспасяваща помощ на бедстващите в Централно Средиземно море. Екипите на МФЧК/ЧП ще се присъединят към екипажа на морската хуманитарна неправителствена организация SOS MEDITERRANEE, на борда на спасителния кораб Ocean Viking от август 2021 г.

В Средиземно море, особено по дългия и коварен път в Централното Средиземноморие между Либия и Европа, много хора продължават нелепо да губят живота си. Само през първата половина на 2021 г. 792 души са загинали по този маршрут, опитвайки се да достигнат Европа. Това са три пъти повече хора, отколкото през същия период на миналата година, а действителният брой на жертвите вероятно е много по-голям.

МФЧК/ЧП публикува спешен апел в подкрепа на операцията, на стойност два милиона швейцарски франка. Тази спасителна мисия е неразделна част от работата на Червения кръст на Червения полумесец по закрила и подпомагане на хората в страните на произход, транзит и дестинация в Африка, Близкия изток и Европа. Като неутрална, независима и безпристрастна хуманитарна организация, глобалната мрежа на МФЧК/ЧП предоставя хуманитарна помощ на всички нуждаещи се лица, независимо от техния правен статут.Начало на партньорство между МФЧК/ЧП и SOS MEDITERRANEE

Предистория
През първата половина на 2021 г. най-малко 1146 души загубиха живота си по морските маршрути към Европа. Този брой повече от два пъти надвишава броя на смъртните случаи, регистрирани за същия период на миналата година. Централното Средиземноморие е най-смъртоносният път за преминаване в Европа, с регистрираните 792 смъртни случая само през тази година. Реалният брой на смъртните случаи обаче вероятно е много по-голям. От 2014 г. насам, в Средиземно море са загинали общо над 22 000 бежанци и мигранти.
Операциите за търсене и спасяване продължават да бъдат основен проблем в Средиземно море. Все още спасителните кораби остават блокирани в продължение на седмици в морето, без възможност да достигнат до безопасни пристанища, където пътниците им да слязат, или пък са задържани в пристанищата, в неведение кога ще могат да продължат спасителната си дейност. Международното право изисква от държавите да защитават хората в морето.

Партньорството
През август 2020 г. SOS MEDITERRANEE (SOS MED) се обърна към МФЧК/ЧП, за да търси възможност за партньорство, което е съсредоточено върху спасяването на човешкия живот в Средиземно море.
След срещата се проведе вътрешна консултация и анализ от Регионалните бюра на МФЧК/ЧП в Женева, Европа, Близкия Изток и Северна Африка, и Африка. Резултатите бяха използвани в консултациите с националните дружества в Европа и в регионите на Северна и Южна Африка.
На 28 юни 2021 г. бе взето решение за стартиране на съвместна дейност. Сътрудничеството се основава на общо споразумение за партньорство за определен период от 12 месеца и от специфично проектно споразумение за първоначален период от три месеца. На 19 юли бе публикуван спешният апел на МФЧК/ЧП, а първият екип на Международната федерация ще бъде изпратен в Средиземноморието в средата на август.