НОВИНИ

16.03.2021 г.
БЧК е партньор на СБА в "Най-добър млад шофьор на България"
Стартира четвъртото издание на Най-добър млад шофьор на България

На 16 март стартира четвъртото издание на Най-добър млад шофьор на България. Тази година победителят в кампанията ще получи чисто нов италиански автомобил за 1 година. През първия етап от кампанията всички желаещи да вземат участие в единственото състезание за непрофесионални млади водачи в България могат да го направят като решат тест от 20 въпроса на mladshofior.bg

 

Тази година организаторите на кампанията от Съюза на българските автомобилисти - СБА поставят акцент върху отговорността, която всеки носи зад волана, с посланието - “Твой ред е”.

 

“Желанието ни е да се обърнем към онези близо 200 000 младежи, които шофират по пътищата и да им кажем “Твой ред е”. Твой ред е да докажеш, че младите водачи са можещи, мислещи и отговорни. През изминалите 3 години от кампанията ние имахме възможност да наблюдаваме близо 15 000 младежи на възраст между 18 и 26 години и да изследваме тяхното поведение на пътя. Щастливи сме да кажем, че резултатите са обнадеждаващи. Виждаме една голяма група млади шофьори, които не само познават правилата на пътя отлично, но често са по-отговорни и толерантни от опитните шофьори. Заради тях смятаме, че тази кампания си заслужава, че тя би могла да наложи нови тенденции в поведението на пътя и продължаваме да я провеждаме всяка година”, обясни инж. Емил Панчев, председател на СБА.

 

Първият етап от кампанията, онлайн тест, с който участниците се записват за участие, ще продължи до 16 април. 20-те справили се най-добре с него ще бъдат допуснати до финалното състезание, което ще се проведе на 14 май в град Варна. По време на финала участниците ще трябва да докажат, че са подготвени за всички предизвикателства, които може да срещнат на пътя - шофиране в градски условия, реакция в екстремни ситуации, оказване на първа помощ на пострадал в ПТП, смяна на спукана гума и др. 

 

Кампанията традиционно се организира от СБА в партньорство с Отдел “Пътна полиция” към ГДНП, ДА “Безопасност на движението по пътищата” и БЧК. Сред партньорите в четвъртото издание са още Община Варна, Индустриал комерс, OMV, ДЗИ, Радиал, Теленор и БНР.

 

За голямата награда:

Победителят в 4-тото издание ще спечели 1 година безплатно шофиране на изцяло обновения Fiat Tipo. Сега той e по-завладяващ, по-младежки и по-динамичен, оборудван с технологии от най-високо ниво и задвижван от нови по-ефективни и по-екологични двигатели. Асистиращите системи за сигурност като системата за разпознаване на пътните знаци; Intelligent Speed Assist – системата, която позволява с едно движение да се задава ограничение на скоростта до това засечено от системата за разпознаване на пътните знаци; системата за поддържане на пътната лента и системата за мониторинг на вниманието на водача, с които е оборудван новият Fiat Tipo, са гарант за безопасно шофиране.  Автомобилът е предоставен от Ind Commerce - новият официален вносител на автомобилите с марка FIAT в България.